Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Nittiotusen till föreningar

Föreningslyftet lämnar nittiotusen kronor till föreningar

- Det finns en fantastisk idérikedom och vilja bland våra föreningar, säger Peter Jansson som handlägger ansökningarna. Dessa föreningar kommer verkligen att skapa mervärden för kommuninnevånarna.

Föreningar som denna omgång får ta del av mervärdespengarna

Dannemorabygdens förenings- och hembygdsarkiv som får 20.000 kr till medfinansiering av filmdokumentär med Gunnar Ahlbäck.

Brukssmederna Österbybruk får 20.000 kr i medfinansiering tillsammans med Leader Upplandsbygd för att utveckla öppen verksamhet med prova-på-smide i klensmedjan i Österbybruk

Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening har redan fått 50.000 kr av Leader Upplandsbygd och får ytterligare 20.000 kr från föreningslyftet för att skapa attraktivt besöksmål i Ramhälls gruvområde med guidade visningar.

Öregrunds IK skidor får delfinansiering med 10.000 kr för att matcha ideella insatser och Leader-medel för projektering till breddning av elljusspåret i Öregrund. Detta för att även skate-skidning ska kunna utövas.

Österby Simbadsförening får 20.000 kr för delfinansiering till fordon för plogning av skridskoslingor på Stordammen i Österbybruk.

Vad är Föreningslyftet

Föreningslyftet är en mervärdesinsats i enlighet med det avtal som träffats mellan kommunen, SKB och SKB:s ägare. Föreningslyftet syftar till att engagera föreningslivet för att öka kommunens attraktivitet för boende och besökare.

- Det är de allmännyttiga föreningarna som kan söka medel ur Föreningslyftet, säger Peter Jansson. De projekt som beviljas medel till ska vara till mervärde för oss som bor i kommunen och våra besökare.

Huvudsyftet är att skapa tillgängliga aktiviteter och kultur- och idrottsmiljöer med stor öppenhet och som riktar sig till breda målgrupper.

Flera föreningar kan få medel

- Vi har i projektets begynnelse redan delat ut 25.000 kr. Den summan fick Lars Molinsällskapet för att synliggöra de inspelningsplatser i Östhammars kommun som Lars Molin använde i sina filmer, säger Peter Jansson. Vi har några ytterligare ansökningar från föreningar som vi inte avvisar, utan försöker hitta en medfinansiär till. Dessa behandlas på nästa beslutsmöte i mars 2014.

Publicerad
28 november 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016