Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Ris och ros i servicemätning

Undersökningen görs vartannat år och omfattar fem myndighetsområden; bygglov, markupplåtelser, miljötillsyn, brandtillsyn och serveringstillstånd/tillsyn. 

Sweco har nu publicerat undersökningen om hur företagen i kommunen uppfattat vår service. Den kallas för Nöjd-Kund-Index (NKI). Samma undersökning sker numera i övriga landet via Sveriges Kommuner och Landsting.

Undersökningen görs vartannat år och omfattar fem myndighetsområden; bygglov, markupplåtelser, miljötillsyn, brandtillsyn och serveringstillstånd/tillsyn. 

-    Undersökningen är en viktig indikator i vårt servicearbete mot företagen, säger Ulf Andersson, näringslivschef, då vårt mål är att erbjuda näringslivet en god grundläggande service.

Vi kontaktas oftast med ett personlig besök

Med en svarsfrekvens på 61 %  får vi bland annat veta att det är vanligast att kontakta oss via personligt besök, följt av telefonkontakt. Vi vet också att de överlägset flesta kontakterna avser miljötillsyn (282 ärenden), efterföljt av bygglovsärenden och serveringstillstånd.

-    Ja, vi har haft väldigt många miljötillsynsärenden, säger Johan Nilsson 1:e miljöinspektör. Undersökningen visar att vi måste bli bättre på tillgänglighet och att kommunicera. Det räcker inte att informera - vi måste också lyssna av att budskapet mottagits och förståtts.

Av årets undersökning kan vi konstatera att nästan dubbelt så många svar fångats i år jämfört med 2011. Den visar också att vårt Nöjd-Kund-Index tyvärr sjunkit från 65 % till 60 %, medan snittet i landets kommuner ligger på 67 %. 

         

 

 

-   Vi är naturligtvis inte heller nöjda med att företagen inte fått den service som de förväntat sig, säger Ulf Andersson. Vi har redan nu igångsatt åtgärder för att förbättra oss, bland annat med ”Förenkla, helt enkelt” som sker i samarbete med Tillväxtverket.

 

 

 

 

 

 

Företagen är mest nöjda i ärenden om markupplåtelser

Mest nöjdhet får vi i markupplåtelser, där 82 % är nöjda jämfört med landets 65%. Minst nöjdhet får vi i brandtillsyn.

-    Vi har tyvärr backat i bygglovhanteringen denna gång, säger Peter Nyberg, kommunchef och tillförordnad samhällsbyggnadschef. Förra undersökningen visade 65% nöjda mot årets 57%.  

Handel och företagstjänster är mest nöjda med oss

Branscherna handel och företagstjänster ger oss nöjdhet på 75 % och 62 %. Minst nöjda är jordbruket 48 % och industrin 52 %.

Helt rimliga och ganska rimliga avgifter

På frågan om inställning till de avgifter som vi tar ut, ser vi att det denna gång är färre som anser avgifterna vara ”helt rimliga”, jämfört med förra gångens undersökning där 82 % ansåg avgifterna helt rimliga.  Däremot har graderingen ”ganska rimlig” höjt sig från 68 % till 76 %. 

 

 

-   Undersökningen föreslår effektivitet och bemötande som de faktorer som har störst effekt på helhetsomdömet, säger Peter Nyberg. Vi ska naturligtvis fördjupa oss i hur vi kan förbättra oss och vi sätter målet högt inför undersökningen om två år. Jag förväntar mig att vi då ska uppnå ett Nöjd-Kund-Index på 75 %! 

 

 

Text: Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
10 september 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016