Gå till innehållet

Spontanidrottsarena blir till...

Skolidrottsföreningen i Österbybruk har fått en halv miljon kronor från Idrottslyftet till anläggande av en spontanidrottsarena i Österbybruk.

Spontanidrottsarena till Österbybruk

Skolidrottsföreningen i Österbybruk har fått en halv miljon kronor från Idrottslyftet till anläggande av en spontanidrottsarena i Österbybruk. Arbetet måste sättas i gång inom ett år för att arenan ska bli av.

Hela berättelsen började på ett möte med fritidsförvaltningen, för föreningar i Österbybruk där också Upplands Idrottsförbund deltog. Föreningarna fick då vetskap om ett alldeles nytt koncept hos Svenska Idrottsförbundet, nämligen möjlighet att hos Idrottslyftet söka anläggningsbidrag.

- De föreningar som deltog i mötet var alla tända på idén om att söka pengar till en spontanidrottsarena, men ingen mäktade med att ta på sig uppdraget, berättar Kjell Karlsson, som är ansvarig för samordningen mot verksamheten i ombyggnationen på Österbyskolan och initiativtagare till bildandet av en skolidrottsförening..

En helt ny skolidrottsförening bildades

Det har redan tidigare funnits tankar om att bilda en skolidrottsförening i Österbybruk, såsom det redan finns på många skolor i landet – nu kändes det som rätta tillfället och Österby Skolidrottsförening (ÖSIF) bildades. Föreningen är godkänd av Riksidrottsförbundet.

Den planerade spontanidrottsarenan beräknas kosta cirka 1,1 miljoner kronor som utöver de 500.000 kr ska finansieras med medel från kultur- och fritidsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska förvaltningen.

- Skolidrottsföreningen har ingen mark till spontanidrottsarenan, men får nyttjanderätt på tio år med förlängningsmöjliget av kommunen, säger Annila Bexelius, teknisk chef. Marken finns mellan den nya och gamla idrottshallen intill skolan.

Arenan är avsedd för spontanidrott

Den tänkta arenan ska vara till för spontanidrott. Den kan inte bokas upp av någon förening eller privatperson, utan helt enkelt locka till rörelse hos barn och ungdom. Ytan ska vara av konstgräs och omringas av en sarg. Den lämpar sig för tennis, basket, badminton, fotboll med mera. Den kan spolas på vintrarna för skridskoåkning och ishockey. Intill ska en lekplats byggas för de mindre barnen.

- Tänk så bra för våra elever, att ha en idrottsplats både på skoltid och fritid, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén. Eleverna är väldigt positiva till både skolidrottsföreningen och spontanidrottsarenan.

- Det kommer att bli en aktiv yta för barn och ungdomar som de själva bestämmer över, säger kultur- och fritidschef Lena Hellström. Intresset att spontantidrotta är något som växer och det är mycket positivt att Österbybruk får en egen spontanidottsarena.

Nu blir det bråda tider för Österby skolidrottsförening med att starta upp byggnationen som i förlängningen kommer i drift att hanteras av kultur- och fritidsförvaltningen.

Fakta

Österby skolidrottsförenings styrelse består av både barn, ungdom och vuxna. Ordförande är Emelie Jellergård Lundgren som går i 9:an. Sekreterare är Alex Nordgren och kassör Jenny Lönn.

Text: Sirkka-Liisa Bergkvist

Publicerad
2 oktober 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016