Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Vårfloden

Den sena våren har lett till att snösmältningen fördröjts och isar ligger kvar på många håll. När temperaturen nu stigit kraftigt och kombinerats med regn och vind så sker en snabb snösmältning. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för länet:

Bakgrund

Den sena våren har lett till att snösmältningen fördröjts och isar ligger kvar på många håll. När temperaturen nu stigit kraftigt och kombinerats med regn och vind så sker en snabb snösmältning. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för länet:

”Uppsala län utom Upplandskusten.

Varning klass 1 höga flöden, Uppland. I vissa små och medelstora vattendrag ökar flödet till följd av snösmältningen. Flödet förväntas kulminera de närmsta dagarna på en nivå som inte är mycket högre än den nuvarande.” 

Nuläge

Länsstyrelsen följer vattennivåläget noga och gör bedömningen att det är fråga om normal vårflod i de större vattendragen (t ex Fyrisån, Dalälven, Tämnarån). Läget kan dock förändras mycket snabbt.

Ett mindre antal fastighetsägare har de senaste två dagarna på olika vägar hört av sig och haft problem med vatten som tar sig in i deras fastigheter. Gemensamt är att det handlar om vatten från mindre vattendrag. Fastigheterna är spridda i Uppsala och Tierps kommuner. Enligt tidigare erfarenheter så är det inte osannolikt att fastigheter inom Östhammars kommun belägna intill Olandsån även detta år kan komma att drabbas. 

Försäkringsaspekter

Den fastighetsägare som drabbas av vatten som strömmar in i sin fastighet måste omedelbart kontakta sitt försäkringsbolag. Olika försäkringsskydd kan gälla vid vatten som strömmar in genom tak, genom dörrspringor/väggar, via avloppsrör (baktryck) eller från vattenläckor i fastighetens rörledningar.

Räddningstjänsten kan göra akut restvärdesinsats – där de själva fattar beslut om åtgärd – mot inträngande vatten vid villor, enfamiljshus och fritidshus som är eller bedöms sannolikt vara försäkrade. Observera att självrisken är 10% av det skadade värdet, dock minst 10.000 kr. Akut restvärde syftar som alltid till att göra miljön torr och rökfri.

Utifrån kommande vatten blir dock aldrig akut RVR i flerfamiljshus eller industrifastigheter. RVR kan dock göras i den sortens fastigheter, men bara efter överenskommelse med försäkringsgivaren eller restvärdesledare.

Lars-Erik Falk
Säkerhetssamordnare

Publicerad
18 april 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016