Gå till innehållet

Vildsvinen ställer till

Vildsvinen ställer till besvär i Harg/Hargshamnstrakten

Flera markägare har under hösten hört av sig till Östhammars kommun för att delge de upplevda problemen och skadorna från vildsvin.

- Kommunen har inget utpekat ansvar för vildsvin och inte heller för andra vilda djur, säger Camilla Andersson som är miljösakkunnig på Östhammars kommun. Men vi vill naturligtvis hålla en dialog med utvecklingsgrupperna och markägarna om hur vi ska hantera situationen.

Hargshamns utvecklingsgrupp har föreslagit kommunen att tillsammans hålla ett dialogmöte med ett antal frågor kring förvaltningen av vildsvin. Det mötet kommer att hållas i början av 2014.

- Vi kommer i samverkan mellan kommunen och utvecklinggruppen bjuda in aktörer som markägare, jägare, länsstyrelsen, polisen med flera, säger Camilla Andersson. Vi måste fundera kring roller och ansvar för vildsvinsförvaltningen och hur det går att minska de skador som vildsvinen gör.

Fakta

Vildsvinet är efter tvåhundra års frånvaro tillbaka i de svenska skogarna. Arten har en lång historia i Sverige som började för mer än 8000 år sedan. Vildsvinet utrotades och uppgick i tamsvinsstammen, men återinfördes i hägn. Efter rymningar under 1970- och 1980-talet har det på nytt fått fäste i vårt land. Vi har ingen uppskattning på antalet vildsvin i Östhammars kommun, men konstaterar att stammen ökar.

Publicerad
17 december 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016