Gå till innehållet

Lyckad Unga Jobb-mässa i Östhammar

Den 13 mars anordnades en Unga Jobb-mässa i Östhammar. Totalt deltog ungefär 40 ungdomar och 15 arbetsgivare på mässan, som ägde rum i Storbrunnsbiografen i Östhammar. Och mässan ledde till lyckade möten, både för de unga jobbsökande och arbetsgivarna.

- Jag kom hit för att hitta en praktikplats, berättar Rasmus Mattsson, som är 20 år gammal. Och jag har skrivit kontrakt med Östhammars kommun idag. Jag ska jobba med lokalvård på Edsskolan. Drömjobbet är inom väktaryrket, men det kommer att vara värdefullt att ha en referens och erfarenhet på cv:t.

 


Emma Thalén, 24, var med på en Unga Jobb-mässa i Fyrishov i oktober 2013, där hon fick kontakt med Östhammars kommun och praktik på personalkontoret. Sedan i januari har hon jobb på kommunen.

- Jag har jätteroligt och får testa allt, säger hon. Jag var väldigt inne på rehabilitering innan jag kom hit, och tanken var väl att få testa på sådant jag är intresserad av. Det här är dessutom i linje med min utbildning inom beteendevetenskap, och det tycker jag är roligt.

 


Lisbeth Sandahl, som äger vandrarhemmet Epokgården i Öregrund, berättar att hon inför våren söker en praktikant som kan hjälpa till med utemiljön, alltså trädgård och målning.

- Jag tycker det är roligt att få hjälpa med arbetspraktik. Det kan betyda väldigt mycket, säger Lisbeth Sandahl. Vi har träffat flera intressanta personer och ska skriva avtal med en idag.


Även föreningen Wetseras Vänner, som arbetar med att restaurera fartyget Wetsera i Öregrund, träffade rätt person på mässan.

- Vi kom egentligen hit för att hitta en värd till gästhamnen i Öregrund i sommar, men vi träffade en ungdom som har stort båtintresse och som gått som snickarlärling, berättar Björn Björebäck från föreningen. Vi har anställt två timmermän med specialistkompetens till att jobba med Wetsera. De kommer att vara kvar till sista mars, så vi har tittat på möjligheten att få igång det här redan på måndag. Då kan vår Unga Jobb-are gå bredvid dem i några veckor.

- Vi ser att om vi har den här personen ett tag så kan arbetet kanske övergå till värd till gästhamnen, vilket är ett annat slags arbete, berättar Peter Fäldt från föreningen. Den här ungdomen kan båtar, och det skulle höja nivån på servicen i gästhamnen.

Unga Jobb tog form under 2009 när Swedbank och ett antal sparbanker ville göra något åt den stigande ungdomsarbetslösheten. Projektet erbjuder praktikplats till unga.  Den lokala mässan i Östhammar anordnades tillsammans med Arbetsförmedlingen, Företag i samverkan, Östhammars kommun och Sparbanksstiftelsen

Publicerad
14 mars 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016