Gå till innehållet

Närvårdsarbetet visar på positiva effekter

Vi har tagit del av en rapport om "utvärdering av närvårdsarbetet i Östhammars kommun". Rapporten är skriven av företaget pwc, Anders Törnqvist.

Parter i närvårdsarbetet är Östhammars kommun och Landstinget i Uppsala län. Parterna kom överens den 3 juni 2010 att utveckla närvården i Östhammars kommun och samarbetet startades i april 2011.

”Närvård innebär att invånarna i Östhammars kommun ska kunna få sitt samlade behov av hälso- och sjukvård och social omvårdnad när där de bor eller vistas - utom den vård som behöver akutsjukvårdens specifika kompetens och resurser”, finns skrivet i överenskommelsen.

Brukarna upplever ökad trygghet

lägger fast att medborgarna i Östhammars kommun har fått en ökad närhet till vård som man annars i stor utsträckning skulle behöva söka på Akademiska Sjukhuset. Enligt intervjuer med patienter och anhöriga har detta skapat en ökad trygghet.

- Vi blir fler äldre i Östhammars kommun och det känns bra att kunna erbjuda vård och omsorg som gör människor trygga, i en redan trygg kommun, säger Kenneth Lindholm socialchef.

Folkhälsa

Inom beroendeområdet har ett program tagits fram med syfte att förbättra primärvårdens initiala omhändertagande av patienter med missbruk, riskbruk och beroende. Implementering av programmet pågår.

Barnhälsoteam har inrättats i kommunens tätorter i syfte att tidigt upptäcka barn i behov av särskilt stöd.

- En samlad kompetens med stöd för det enskilda barnets behov, ger också positiva socioekonomiska effekter i framtiden, säger Kerstin Björck-Jansson, (C), ordförande i Socialnämnden.

 

Ekonomi

Närvårdsenhetens ekonomiska effekter kan uppskattas i antalet uteblivna besök på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Ett sådant besök kan uppskattas till 4000 kr. Rapporten antar att 300 färre patienter behövt besöka akutmottagningen under 2013, vilket ger en besparing på 1,2 miljoner kronor och att antalet vårdplatser frigjorts för andra patienter.

  - Det viktigaste syftet med närvården var att skapa en bättre och tryggare vård för invånarna i Östhammars kommun. Samtidigt kan både kommun och landsting använda resurserna klokare. Vi får mer och bättre vård för samma skattepengar, säger Erik Weiman (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

 

Det råder stor prisskillnad på kostnad av vårddygn på t ex en medicinavdelning på Akademiska sjukhuset jämfört med Närvårdsenheten.  Även vårdplaneringen på Närvårdsenheten har inneburit besparingar då antalet patienter som ligger kvar på Akademiska sjukhuset minska från 336 år 2010 till 237 år 2013. Ytterligare besparingar finns tack vare minskade transporter.

Organisation

Närvårdsarbetet har organiserats i en politisk styrgrupp. Styrgruppens uppdrag är att besluta om prioriteringar, analysera och utvärdera närvårdsarbetet. Det finns en chefsgrupp med uppdrag att bereda ärenden åt den politiska styrgruppen och förmedla prioriterade och definierade förbättringsförslag till arbetsgrupperna. Det finns dessutom arbetsgrupper med uppgift att utveckla närvårdsarbetet utifrån prioriteringar angivna i överenskommelsen och uppdrag från den politiska styrgruppen.

För en fortsatt positiv utveckling av närvårdsarbetet föreslår rapportställaren bland annat fortsatt fokus i styrgruppen på vad som ska åstadkommas och formulera tydliga uppdrag angående detta. Dessutom föreslås tydliggörande av chefsgruppens uppdrag och ett strukturerat arbetssätt.

  - Även bra saker kan förbättras. Vi har kommit en bra bit på vägen men måste precis som utvärderingen säger bli tydligare med vad vi vill åstadkomma i framtiden., säger Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

 

Kompetens

Närvårdsarbetet bygger på samverkan mellan två huvudmän och olika professioner inom dessa. Det innebär att kompetensutveckling som annars kanske inte skulle ha skett uppstår som en positiv bieffekt.

- Vi kan tydligt märka att vår personal fått utökad kompetens genom samarbetet, säger Kenneth Lindholm. Det märks bland annat på psykiatriområdet.

Utvecklingsområden

Närvårdens uppdrag har enligt överenskommelsen varit att utveckla områdena, vårdprocesser kring äldre, barn- och ungdom, psykiatri i samverkan och beroendefrågor.

Rapportskrivaren rekommenderar att det görs en översyn av överenskommelsen då flera av uppdragen redan är genomförda och att nya utvecklingsbehov uppstått de senaste åren.

- Komplexa välfärdsfrågor kräver samarbete över myndighetsgränser, säger Peter Nyberg, kommunchef. Närvårdssamarbetet med landstinget samverkar utifrån såväl medborgarnas behov som verksamhetens krav på effektivitet och kvalitet.

Publicerad
11 juni 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016