Gå till innehållet

Och priset går till...


Gräsöfonden delar ut Kulturmarkspris

Gräsöfondens Kulturmarkspris 2014 har tilldelats Christer och Gabi Ljungberg. Sedan 1982 har Christer och Gabi med hjälp av huvudsakligen pälsfår betat och brukat ca 6 ha mark i Klockarboda.

Paret Ljungberg har inriktat sig på att öppna upp delvis igenvuxen åkermark och på senare år underhålla den. De har också med en nyinköpt betesputsare slagit ängar som inte brukas av paret själva, men som andra markägare i byn vill hålla öppna.

- Under sommar och höst betar våra 15-20 djur sjöhagen väster om landsvägen på Gräsö genom Klockarboda, som är en av få platser där man från vägen ser havet och solnedgången, säger Gabi. Vårt stora intresse har under dessa drygt 30 år varit att bevara det öppna landskapet efter bästa förmåga.

Genom detta årliga Kulturmarkspris stödjer Gräsöfonden de som bor och verkar på Gräsö, de som håller landskapet öppet, bidrar till natur- och kulturvärdens bevarande och ökar intresset för att vårda och bruka landskapet på ön.

-Vi har på vårt styrelsemöte fredag 17 oktober konstaterat att Christer och Gabi gör och har gjort insatser på ett mycket bra sätt i linje med våra kriterier, säger Jacob Spangenberg, ordförande i Gräsöfonden.

Publicerad
18 oktober 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016