Gå till innehållet

Overshoot Day

Idag är det Overshoot Day – dagen då vi konsumerat upp jordens resurser för i år

På knappt åtta månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Idag den 19 augusti är det Overshoot Day, och dagen infaller tidigare är någonsin förr.

Under resten av året lever vi alltså över jordens tillgångar. Det handlar om tillgångar som odlingsmark, fisk, skog, rent vatten och klimatpåverkan. "Det kan kännas hopplöst, men med politisk vilja går trenden att vända", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Han betonar också att hushållande med naturresurser handlar om både miljö och ekonomi.

Allt tidigare sedan 1970-talet
Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av historien har naturens resurser använts i en takt som rymts inom jordens globala budget, men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 19 december och 2013 den 20 augusti. Idag skulle det krävas 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion.

Så arbetar vi – och du

I Östhammars kommun fokuserar vi miljöarbetet på klimat/energi, vattenkvalitet och naturvärden. Rent praktiskt arbetar vi bland annat med energibesparingar i våra lokaler, minskade utsläpp från tjänsteresor, för en bättre avfallshantering med utsortering av organiskt avfall, med naturvårdsprojekt och vattenvårdsprojekt. säger Camilla Andersson, miljösakkunnig på Östhammars kommun. Utöver betydelsen av politiska beslut, har alla våra enskilda val i vardagen stor betydelse för hushållandet med naturresurserna. Det handlar t.ex. om dina val av energilösningar, avloppssystem och vilka varor du väljer i affären. Naturresurserna påverkas ju både på global och lokal nivå.

Mer om Overshoot Day:

http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1575826-nu-r-overshoot-day-hr-tidigare-n-ngonsin

http://www.svt.se/nyheter/sverige/nu-passeras-overshoot-day

Miljömålen för Östhammars kommun:

http://www.osthammar.se/Global/Miljo_och_Folkhalsa/%c3%96sthammars%20milj%c3%b6m%c3%a5l%20KF20100608B3_2010.pdf

Enkla miljötips för alla Sveriges miljömål:

http://www.miljomal.se/sv/Vem-gor-vad/Du-jag/

Publicerad
19 augusti 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016