Gå till innehållet

Pigg 40-åring firas på lördag

 

-        På lördag den 28 juni har vi födelsedagskalas för Östhammars storkommun. Gratis inträde till musikhändelser under dagen och kvällen, några tal, men framför allt trivsam samvaro. Just denna dag börjar Musikveckans digra program i Östhammar, inbjuder Peter Nyberg, kommunchef.

Året var 1974

Efter överläggningar slogs tre kommuner samman. De var Dannemora kommun, Olands kommun och Östhammars kommun. Var och en med sina kommunvapen som nu blev en gemensam administration med ett gemensamt nyskapat kommunvapen.

Efter en tid av trångboddhet och splittrade kontor byggdes det kommunhus som finns i Östhammar på Stångörsgatan.

-        Ett första gemensamma kommunfullmäktige bildades med 49 mandat, så även idag, med Börje Zetterström från Alunda som ordförande. Sedan dess har ett antal mandatperioder löpt ut, säger Jonas Svensson, nuvarande ordförande och också han från Alunda.

Vad stort har hänt sedan födseln

-        Jo, bland annat så har vår Konung Carl XVI Gustaf besökt kommunen två gånger. Senast 2013 då han och drottningen drog fulla hus till Rådhustorget, berättar Sirkka-Liisa Bergkvist, informationschef och anställd i kommunen sedan 1 januari 1975.

Vi är i topp som friluftskommun i landet och kan skryta med bland annat välbesökta bibliotek, två ishallar, en konstfotbollsarena och två golfbanor.

-        Musikveckan, som ju har årets premiär på födelsedagen arrangeras för 39:e året. Grattis och välkommen på en musikalisk resa i kommunen, hälsar musikveckogeneralen Unn Torell!

Vallonskolan i Gimo härjades av en olycklig brand och skolan fick delvis byggas upp. Olandsskolan har fått ett rejält ansiktslyft liksom Österbyskolan. I höst startas projektet Informations- och kommunikationsteknik i förskolor och grundskolor.

-        I vår lilla kommun har vi tre gymnasieskolor, först kom Bruksgymnasiet, sedan Forsmarks skola och Wilhelm Haglunds gymnasium., berättar barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén.

-        Väg 288 mellan Östhammar och Uppsala hette från början väg 78. Den har byggts om i etapper, tack vare ett hårt politiskt arbete från kommunen och regionala myndigheter. Nästa etapp att omarbeta är sträckan Hov till Alunda, säger Margareta Widen Berggren, kommunstyrelsens vice ordförande.

Det finns två världsrekord noterade hos Guinness World Records för vår kommun. Det första avser världens längsta strömmingsbord på 61,1 meter i Öregrund och det senaste från 2013 på flest antal virkade blommor, 260 stycken, i Östhammar. Fler rekord efterlyses!

-        SKB (Svensk kärbränslehantering AB), har ansökt om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle i vår kommun. SKB har funnit att berggrunden i Forsmark är den säkraste platsen. Om tillstånd ges kommer detta stora projekt gynna utvecklingen i hela regionen, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Önsketrädet är riggat

Till födelsedagskommunens ära finns ett önsketräd riggat på Sjötorget i Östhammar. Ta en lapp, skriv din önskan och häng upp i trädet bland alla andra önskningar.

-        Om du bor på annan ort i kommunen så får du gärna mejla din önskan till fyranoll@osthammar.se så skriver vi lappen och hänger upp den, säger Sirkka-Liisa Bergkvist.

-        Välkommen att fira med oss lördagen den 28 juni, med start klockan 12:00 på Rådhustorget i Östhammar, hälsar Peter Nyberg!

Publicerad
26 juni 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016