Gå till innehållet

Rapport från Almedalen

En grupp kommunanställda besökte årets Almedalsvecka i Visby på Gotland för att vidareutbilda sig, utbyta erfarenheter och berätta om det arbete de själva gör i Östhammars kommun. 

Över 4000 seminarier

Under Almedalsveckan erbjuds över 4000 kostnadsfria seminarier inom en mängd områden som berör verksamheter i Östhammars kommun: Förskola och skola, vård och omsorg, kollektivtrafik, klimat och miljöfrågor, rättssäkerhet, öppenhet och inflytande, bredband och infrastruktur osv.   

Enligt Ulf Andersson, chef för Tillväxtkontoret, är Almedalsveckan ett utmärkt tillfälle för kommunens anställda att lära sig och låta sig inspireras av vad andra kommuner, regioner och organisationer gör. 

- Vi får också chansen att dela med oss av vad vi gör och få reaktioner på det. Till exempel så hade jag själv en givande dialog med regionförbundet Gävleborg som har utmaningar som liknar dem vi själv ställs inför i Östhammar, säger han.  

Miljösakkunnige Camilla Andersson var också med några dagar i Almedalen och fick chansen att gå på flera seminarier om miljöfrågor i Östersjön.

- Det var väldigt intressant att höra om hur läget är med övergödning och miljögifter i andra kommuner på östkusten. Det var en bra statusuppdatering för mig som jobbar mycket med den typen av frågor, säger hon.  

Kommunchefen Peter Nyberg berättar att det finns frågor han prioriterat särskilt i Almedalen.  

- En av de viktigaste sakerna är rekrytering, hur vi hittar och behåller talanger i Östhammar. Sen vi fokuserar vi också bland annat på hur vi ska utveckla vårt värdebaserade ledarskap och på hur vi kan öka öppenheten gentemot kommuninvånarna, säger han. 

Publicerad
14 augusti 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016