Gå till innehållet

Rapport från Frukostmötet

Många kom för att höra om Forsmarkhalvöns framtid

Gårdagens frukostmöte, på temat Forsmarkhalvöns framtid, var mycket välbesökt och det var många som hade frågor till SKB, Vattenfall och Forsmarks kraftgrupp.

Förste talare för dagen var Christopher Eckerberg, VD på SKB. Han berättade om det ansvar som elindustrin har för att ta hand om kärnbränslet och hur man har satt av pengar för detta ändamål.

- Sedan mitten av 90-talet har något öre per såld kilowattimme lagts i kärnavfallsfonden. Idag finns det runt 50 miljarder kronor i fonden, säger han.

Christopher Eckerberg berättade också om den ansökningsprocess som slutförvaret går igenom och var ansökan finns just nu.

- Vi behöver få fem "ja" för att kunna bygga: Från kommunerna, från regeringen, från Mark- och miljödomstolen och från Strålskyddsmyndigheten, säger han.

Anders Dahl, sverigechef för Vattenfall, berättade om de utmaningar som Vattenfall ser i framtiden. Enligt deras prognoser kommer elpriserna att fortsätta att vara låga de närmaste åren.

- Eftersom vi förlänger livstiden på våra kärnkraftverk så kommer vi kunna ha en fortsatt överkapacitet de närmaste 20-30 åren, säger han.

Publicerad
2 oktober 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016