Gå till innehållet

Stort engagemang kring vildsvin

Över 100 personer samlades i Folkets Hus i Hargshamn för att delta på ett dialogmöte om vildsvinsförvaltning under torsdagkvällen. Mötet anordnades av Östhammars kommun och Hargshamns utvecklingsgrupp och mynnade ut i en ambition om tydligare samverkan mellan de parter som har del i ansvaret att förvalta vildsvin.

 - Det var ett fantastiskt gensvar på mötet, med många fler deltagare än vad vi hade räknat med, säger Peter Rödin från Hargshamns utvecklingsgrupp. Det visar på hur stort engagemanget för frågan är och hur viktigt det är att vi nu går vidare tillsammans med kommunen gällande vildsvinsförvaltning.

Föreläsarna under kvällen var bland annat Stefan Holm från Jägareförbundet, som berättade om vildsvinens ekologi och rekommendationer kring hur man bäst förvaltar vildsvin genom samverkan mellan markägare, jägare och lantbrukare. Håkan Lindström från LRF berättade bland annat om vildsvinsskador på grödor, trafikolyckor och möjlighet till jakt genom åtling och fällor. Ulf Dietrichson berättade hur Hargs Bruk ser på vildsvinsförvaltning och skador från vildsvin.

 - Det var en nyanserad och intressant diskussion, säger Peter Rödin. Presentationerna gav en allsidig bild av problematiken.

 Många frågor ställdes till föreläsare och arrangörer, bland annat gällande vilka metoder som är bäst för att skydda sin villaträdgård och vilka som har rätt att jaga inne i samhällen. Mötet mynnade ut i att Östhammars kommun och Hargshamns utvecklingsgrupp gemensamt fortsätter bevaka frågan och att det fortsättningsvis är önskvärt med en tydlig samverkan mellan de parter som har en del i det gemensamma ansvaret för vildsvinsförvaltningen. Information om arbetet kommer löpande uppdateras på kommunens hemsida.

 - Vi hoppas att det stora engagemanget som visade sig nu fortsätter i en konkret samverkan, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig i Östhammars kommun.

Läs mer om vildsvin i kommunen på denna sida, som kommer att uppdateras löpande med dokumentation från mötet.

Publicerad
14 februari 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016