Gå till innehållet

Det ska vara coolt att kunna finska!

Östhammars kommun är förvaltningsområde för finska språket. Det ställer alldeles särskilda krav på vår kunskap. Tisdagen den 18 augusti anordande därför Finskt förvaltningsområde en utbildningsdag för kommunstyrelsen, verksamhetschefer och andra beslutsfattare i frågor om mänskliga rättigheter och lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Cirka 50 personer deltog och reaktionerna var positiva. Kommunalrådet Margareta Widén-Berggren tackade föredragshållarna och berättade att hon alltid varit intresserad av sverigefinländarnas öden och nu fått en djupare förståelse för frågan.  

Kerstin Dregborg (Mp) visade också sitt stora intresse för de nationella minoriteterna och förslog att man i kommunen skulle fortsätta att informera, till att börja med kanske i ett miniseminarium för kommunfullmäktige, vilket den finske koordinatorn Hans Raab noterade med glädje!

Inbjudna föreläsare

- Lennart Rohdin (f.d. chef för Länsstyrelsens enhet för minoritetsfrågor och tidigare riksdagsledamot) gav en historisk återblick). 

- Leena Huss (professor i finska och specialist på bl.a. två- och flerspråkighet) Leena betonade vikten av att få lära sig sitt modersmål först och de stora fördelar som tvåspråkighet för med sig.

- Kaisa Syrjänen-Schaal, (chef Enheten för flerspråkighet, Svenska Kyrkan, Uppsala) pratade om hur vi måste satsa på ungdomen när det gäller att revitalisera det finska språket: Som hon själv sa: ”Det ska vara coolt att kunna finska.” 

Publicerad
28 augusti 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016