Gå till innehållet

Gimolärare åker till Grönland – vill inspirera sina elever

I slutet av juni kliver Christina Fröjd ombord på forskningsfartyget Oden för att delta i en expedition till Grönland. Christina är lärare i naturkunskap, kemi och spanska vid Bruksgymnasiet i Gimo och deltar i expeditionen genom ett stipendium från Polarforskningssekretariatet.

- Jag sökte stipendiet eftersom jag är biolog och har ett stort intresse för miljöfrågor, som jag vill dela med mig av, berättar Christina. Förhoppningsvis kan jag dela med mig av detta engagemang till våra elever och skapa intresse för polarforskning och naturvetenskap.
- Jag är också glad att jag vågade ansöka, och jag vill inspirera mina elever att tro på sig själva och leta upp de stipendier och äventyr som finns där ute – att våga prova, satsa och utmana!

Viktiga frågor att prata om

Ett av kriterierna vid urvalet av de lärare som sökt stipendiet var hur läraren kommer att använda vistelsen och erfarenheterna från expeditionen i sin undervisning och sprida kunskapen vidare.

- Forskningen på fartyget handlar till stor del om klimatförändringarna och hur det påverkar djur- och växtlivet i de här miljöerna. Det är viktiga frågor att diskutera inom naturkunskapen i skolan. Naturen bjuder oss på fantastiska naturupplevelser som vi samtidigt måste vara väldigt rädda om, säger Christina.
- Alla elever i grundskolan läser naturkunskap och jag kommer att involvera mina egna elever i projektet. Jag kommer såklart att ta massor av bilder, filma och dokumentera. Jag har också pratat med andra lärare och vi ska försöka hitta ett sätt så jag kan dela mig också till de klasser jag inte själv undervisar, berättar hon.

Inget wifi?

Fartyget Oden är en isbrytare som också är en av världens främsta forskningsplattformar för polarhav och har använts för flera forskningsresor till Arktis och Antarktis.

- Det är en stor upplevelse i sig att bara vara ombord på Oden – det är många hållbarhetsfrågor som kommer på tapeten när så många människor befinner sig ute till havs under så lång tid – hur får vi dricksvatten? Och vad gör vi med soporna?
- Det finns många frågor som är spännande att diskutera med eleverna, även om de just nu mest undrar hur man klarar sig utan wifi så länge! Då berättar jag att vi kommer ha tillgång till en satellittelefon, så helt isolerade kommer vi inte att vara.

Du kan följa Christina under resan

Under de sex veckor som expeditionen till Grönland pågår kan du följa Christina via hennes blogg som du hittar via Bruksgymnasiets webbplats. I bloggen kommer hon att berätta om sin resa och sina upplevelser och du får gärna kommentera inläggen och ställa frågor.

Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet och inledde lärarprogrammet år 2000. Hittills har 15 svenska högstadie- och gymnasielärare deltagit i expeditioner.

Publicerad
18 juni 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016