Gå till innehållet

Östhammars kommun klättrar i Bäst-att-bo-ranking

Östhammars kommun klättrar till plats 85 (från plats 92) bland Sveriges 290 kommuner i tidningen Fokus årliga Bäst-att-bo-ranking. I kategorin Landsbygd hamnar Östhammars kommun på plats 17.

Östhammars kommun klättrar till plats 85 (från plats 92) bland Sveriges 290 kommuner i tidningen Fokus årliga Bäst-att-bo-ranking. I kategorin Landsbygd hamnar Östhammars kommun på plats 17.

Rankingen är tänk att ge en fingervisning om hur attraktiva Sveriges kommuner är. Sedan två år görs rankingen med hänsyn till 43 olika variabler som exempelvis huspriser, arbetslöshet och tillgång till sportanläggningar.

Östhammars kommun var på plats i Stockholm när 2015 års ranking presenterades.

- Vi är här för att lära oss mer om rankingen och för att ta del av trender och hur andra regioner och kommuner arbetar för att vara - och uppfattas som - attraktiva, berättar Charlotte Köhler, bygg- och miljöchef i Östhammars kommun.

Sedan 2015 ingår rankingen som ett styrtal för att ge en indikation om kommunens arbete mot målet att vara en attraktiv kommun. I kategorin Landsbygd* placerar sig Östhammars kommun på plats 17 av totalt 164 kommuner, vilket är en förbättring från förra året.

- Vår ambition är förstås att alltid förbättra oss, och vår målsättning har hittills varit en placering på topp 20 bland jämförbara kommuner, vilket vi nu har lyckats uppnå, säger Peter Nyberg, kommunchef i Östhammars kommun.

Stockholm är den storstadskommun som toppar årets lista i rankingen och Uppsala kommun placerar sig som bästa stadskommun att bo i, för andra året i rad.

- Vi gläds också åt Uppsalas fina placering eftersom båda våra kommuner vinner på att det går bra för länet i stort, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

*Definitionen av kategorin Landsbygd är kommuner som har en befolkningstäthet av minst fem invånare per kvadratkilometer och inte är en storstadskommun eller stadskommun.

Publicerad
29 maj 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016