Gå till innehållet

Östhammars kommun uppmanar regeringen att ta upp frågan om utbyggnad av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har ansökt till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen om att få bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark för att öka kapaciteten och kunna ta emot nya typer av avfall. Östhammars kommun uppmanar nu regeringen att pröva denna utbyggnad enligt Miljöbalken. Om utbyggnaden prövas av regeringen ger det Östhammars kommun rätt att lägga in ett veto mot utbyggnaden. 

Enligt Östhammars kommun bör utbyggnaden prövas eftersom det handlar om en kraftig utvidgning av verksamheten och om en delvis ny verksamhet för SFR. SFR:s kapacitet kommer att öka med 200 procent och verksamheten tredubblas om utbyggnaden genomförs. Dessutom planerar SKB att ta emot nya sorters avfall i SFR, bland annat reaktorkomponenter, reaktortankar och långlivat avfall.

När beslut fattades av regeringen om att bygga SFR 1983 ingick i beslutet att eventuella kompletteringar skulle prövas på samma sätt som det ursprungliga bygget. Ett villkor som Östhammars kommun ställde då för att tillåta verksamheten var att det skulle vara möjligt för kommunen att utöva sitt veto även vid en utbyggnad. För en kommun som tagit på sig ansvaret att ha kärnteknisk verksamhet inom sina gränser är det mycket viktigt att kunna vara säker på att nya initiativ och förändringar i verksamheten prövas av regeringen enligt miljöbalken när det är så lämpligt.

Östhammar kommun bjuder in till presskonferens på kommunhuset onsdagen den 21 januari kl. 10:00

Kontakt

Jacob Spangenberg (C)
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon arbete: 0173-86148
Telefon mobil: 070-2520142
E-post: jacob.spangenberg@osthammar.se

Publicerad
20 januari 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016