Gå till innehållet

Tre länder - tre färger

"Grått, grönt och rött" heter redovisningen som spelats upp av undomar från Afganistan, Somalia och Sverige. Färger som ungdomarna själva förknippar med sina länder. Föreställningen berör ungdomarnas upplevelser om och i sina hemländer, situationer i det svenska samhället, om mat och natur, vänner, krig och fred, sorg och glädje.

- Jag känner mig både glad och stolt över att våra elever fått uppleva och lärt känna varandras kulturer och personligheter, säger drama- och teaterlärare GunBritt Henriksson. Denna insyn kommer de att bära med sig hela livet.

Ungdomarna har träffats under ledning av Gunbritt Henriksson. Det har förts samtal om ord, musik, roller, traditioner, bilder och händelser. Allt detta har sammanförts till en föreställning som spelats upp för Rädda Barnen som varit uppdragsgivare för arbetet, samt för Lärarförbundet. Till det sistnämnda fick ungdomarna bjuda in sina anhöriga och vänner.

- Det blev starka scener för publiken som fick nya bilder av Afganistan och Somalia, säger Ingela Carlén som arbetar som lärare på Bruksgymnasiet i ämnena svenska som andra språk och matematik. Ungdomarna har visat oss bilder av grönskande natur, god mat, vänner och familjer, skratt och glädje, till skillnad mot de bilder vi vanligtvis matas med.

- Ungdomarnas upplevelser om krig och flykt förmedlar att vi måste tänka större - alla länder kan drabbas av krig - alla länder, även Sverige kan gå sönder, säger Gun-Britt Henriksson, drama- och teaterlärare på Bruksgymnasiets estetiska program.

Publicerad
15 april 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016