Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00

För mer info se Gästrike vattens hemsida

Forsmarks skola startar fjärde teknikåret 2016

Forsmarks skola, som är certifierad inom Teknikcollege Uppland, har fått klartecken från Skolverket för att starta ett fjärde teknikår från och med höstterminen 2016.

Det innebär ett påbyggnadsår på gymnasieskolans teknikprogram som leder till en gymnasieingenjörsexamen. Inriktningen är Produktionsteknik med specialisering energi. Forsmarks skola har fått beviljade statsbidrag för 12 platser på det fjärde året för att sedan successivt utöka till 20 platser och antagningen till utbildningen baseras på riksrekrytering.

De som är behöriga att söka utbildningen är elever som har gått teknikprogrammet eller har en likvärdig utbildning. Studierna till det fjärde året måste påbörjas senast det kalenderår den studerande fyller 22 år. Den som vill söka till det fjärde året gör det till sin hemkommun.

Gymnasieingenjörerna är starkt efterfrågade i industrin eftersom de är både teoretiska praktiker och praktiska teoretiker. Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet eftersom en stor del av utbildningen även genomförs på företagen. Detta är i enlighet med de tio kriterier som ligger till grund för Teknikcollege.

- Den här utbildningen leder till arbete direkt. Om man efter några års arbete vill gå vidare till högre studier har studenter med denna utbildning oftast en bra grund för att förstå och omsätta de teoretiska studierna till praktisk nytta, säger Margaretha Sjöberg Boström, processledare för Teknikcollege Uppland.

Det här är den andra gymnasieingenjörsutbildningen inom Teknikcollege Uppland. Den första pågår just nu på Fyrisskolan i Uppsala med inriktning Produktionsteknik med specialisering automation.

Både energisektorn och automationsområdet har stor efterfrågan på tekniker med rätt kompetens.

Det var 2014 som Skolverket fick i uppdrag att återinföra det fjärde teknikåret efter en treårig provverksamhet på ett antal skolor i landet. Då hade utbildningen varit borta under 20 år.

Publicerad
18 december 2015
Senast uppdaterad
18 december 2015
Ansvarig organisation
Miljö