Gå till innehållet

Ny anläggning för toaletter i kretslopp

Vattenförekomsterna i Östhammars kommun är alla mer eller mindre påverkade av övergödning. Nu satsar vi på en ny anläggning för att återvinna slam, i ett led att minska problemet.

Näringsläckage från enskilda avlopp är en bidragande orsak till övergödningen i våra vattenförekomster. Genom att källsortera avlopp kan näringen i toalettavfallet tas omhand och ersätta annan gödning på åkermark. Framförallt är återföringen av fosfor angeläget eftersom det är en begränsad resurs.  

Slammet kommer att behandlas på anläggningen för att senare spridas på åkermark och på så sätt skapas ett kretslopp för näringsämnen.

Start i slutet av 2016

Enligt tidsplanen kommer anläggningen att iordningställas och certifiering påbörjas under sommaren. Transport av slam kommer som tidigast att starta under hösten 2016. 

Resultat av gemensamt projekt

Under 2015 deltog vi i ett projekt som hette ”Små avlopp i kretslopp”. I projektet, som drevs av Lantmännens riksförbund, deltog fem kommuner. I vårt fall utmynnade projektet i en plan för att iordningställa just en anläggning för att ta emot och hygienisera slam från slutna tankar. 

Projektet delfinansieras genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Uppsala.

Kontakter

    Publicerad
    27 maj 2016
    Senast uppdaterad
    27 maj 2016
    Ansvarig organisation
    Avfallsenheten