Gå till innehållet

SFR2 ska prövas som ny anläggning i Forsmark

Den 4 maj fattade Sveriges regering beslut om att den planerade utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat låg- och medelaktivt avfall (SFR2) i Forsmark ska prövas som en ny anläggning.

- För Östhammars kommun innebär det att SFR2 kommer att omfattas av den kommunala veto-rätten och det blir upp till kommunfullmäktige att besluta om man ska säga ja eller nej, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

Beslutet har tagits efter förfrågan av Östhammars kommun och med stöd av 17 kap. 3§ miljöbalken. Kommunfullmäktiges svar ligger sedan till grund för regeringens beslut om att tillåta eller avslå utbyggnationen.

Viktigt beslut för kommunen
Regeringen prövade frågan efter det att Östhammars kommun i början av 2015 yrkade på att utbyggnationen skulle ses som en ny anläggning, alternativt anses så pass omfattande att den ändå borde falla inom ramen för 17 kap Miljöbalken och därmed ge kommunen veto.

- Frågan är viktig för kommunen eftersom kommunfullmäktige, i sitt beslut att tillåta den befintliga anläggningen, ställde som krav att en utbyggnation skulle falla under 136a § byggnadslagen. I dåtidens lagstiftning innebar att en utbyggnation skulle omfattas av det kommunala vetot, säger Margareta Widén-Berggren, kommunalråd i Östhammars kommun.

Detta gavs också som villkor av regeringen när man tillät byggnationen av SFR 1983. På grund av förändringar i lagstiftningen har det inte varit självklart att anläggningen skulle omfattas av veto-rätten när den nu byggs ut. Regeringens beslut blir därför principiellt viktigt.

Publicerad
27 maj 2016
Senast uppdaterad
27 maj 2016
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen