Gå till innehållet

Arton nya undersköterskor genom validering

Socialförvaltningen i Östhammars kommun har satsat på att utbilda flera medarbetare till undersköterskor med formell kompetens. Medarbetare inom vård och omsorg har under en period, i genomsnitt tre terminer, läst valda kurser på VO, vård och omsorgsprogrammet.

I några av kurserna har moment kunnat valideras. Det innebär att elevens kunskaper och erfarenhetsbaserade förmågor och kunskaper tas tillvara och tillgodoräknas. Ett exempel på det är att inget arbetsplatsförlagt lärande har behövts genomföras inom kommunens verksamheter.

Studier på halvtid

Medarbetarna har studerat på halvtid och tillbringat tid både i skolbänken och med inlämningsuppgifter.

– Nu är studietiden över och validanterna kan med stolthet utifrån sin formella kompetens bära sina broscher och utföra sina arbetsuppgifter utifrån ett professionellt förhållningssätt och med ett bra bemötande, säger en mycket nöjd nämndordförande Kerstin Björk Jansson (c)

– Vilka resurser som finns inom kommunens vård och omsorg, säger Catharina Widén, lärare på vård- och omsorgsprogrammet som är mycket positiv att medarbetare får möjlighet att få en formell kompetens och titel där erfarenheten kommer eleven till godo.

– Utifrån lärarperspektivet har vi på Vuxenutbildningen och Bruksgymnasiet i Gimo sett validanterna som en tillgång för hela skolan. Det har varit med glädje som vi har mötts i klassrummen under de år som valideringsprojektet har pågått. Med dessa yrkeserfarenheter från arbete och möten med människor har vi tillsammans utformat lektionerna för att kursmålen ska kunna uppnås. Vi är mycket positiva till att liknande projekt kan tillkomma i framtiden. All utbildning har ett värde.

Validerade_uskor_liten

Bakre raden från vänster:

Maria Laine, Katarina Gustafsson, Evelina Larsson, Cecilia Hedrén, Elina Frisell, Silva Lindblad, Eva Svensson, Jessica Samuelsson, Liselotte Sandqvist och Carina Bergström

Främre raden från vänster:

Christin Pettersson, Marie-Louise Andersson, Annica Olsson, Karina Lassegård, Ulrika Morell, Caroline Eriksson, Eva Karin Nyberg och Ann-Jill Lilliengren

Publicerad
31 januari 2017
Senast uppdaterad
6 februari 2017
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret