Gå till innehållet

Enskild vattenförsörjning och låga grundvattennivåer

Det råder bevattningsförbud i Östhammars kommun. Bevattningsförbudet gäller kommunalt vatten. Men de låga grundvattennivåerna kan även påverka dig med enskild vattenförsörjning. Det är du som fastighetsägare som har ansvar för att det finns vatten i din brunn och att den håller rätt kvalitet.

De låga nivåerna beror på att det inte har regnat eller snöat tillräckligt under de senaste åren för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt.

Även om det har regnat en del och fortsätter att regna under den kommande tiden, är nivåerna så pass låga att det tar många månader innan de blir normala igen. 

Viktigt att ha en plan

Om du har enskild vattenförsörjning bör du kontrollera nivån i vattentäkten och följa upp med regelbundna mätningar för att se eventuell förändring.

Tänk igenom vilka alternativ som finns om brunnen sinar. Särskilt viktigt är det för dig som har djur. Som djurägaren är du ansvarig för att det finns tillgång till foder och vatten av bra kvalitet. Prata med grannarna. Hur ser grannarnas vattensituation ut, kan ni hjälpa varandra om situationer så kräver?

Tänk på att det finns annat vatten än det som kommer från kranen. Vatten från havet, sjöar och åar eller regnvatten. Fundera på vilka tekniska anordning du behövs för att kunna hämta vattnet.

Spara vatten - var vattensmart:

  • samla upp regnvatten i tunnor till bevattning
  • tvätta bilen hos auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet
  • tvätta inte fasader, altaner och staket eller liknande med vanligt drickvatten
  • se till att du inte har någon kran som står och läcker
  • ta korta duschar
  • diska inte under rinnande vatten
  • fyll diskmaskin och tvättmaskin helt innan du kör
  • ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten, så behöver du inte spola så länge för att få kallt vatten. 

Myndigheten för samhällskydd och beredskaps webbplats.

Länsstyrelsen

Kontakter

Publicerad
22 juni 2017
Senast uppdaterad
22 juni 2017