Gå till innehållet

Sista steget i Socialförvaltningens nya verksamhetssystem

Det finns många fördelar med det nya systemet. Handläggarnas och utförarnas processer blir kvalitetssäkrade och då de kan dela information ökar tryggheten för kunden. Det erbjuder processtöd i användandet vilket gör att handläggarna arbetar lika och den interna kompetensen ökar.

Införandet av det nya verksamhetssystemet har genomförts i projektet TAKT (står för Tillgängligt-Användarvänligt-Kvalitet-Trygghet). Detta är indelat i tre etapper, där vuxenenheten var först ut att använda systemet i sin verksamhet. Etapp två omfattade barn- och ungdomsenheten och i den sista, och nu pågående, tredje etappen är det dags för enheten för vård och omsorg att införa systemet i sin verksamhet. Det sker stegvis under 2017 för att vara helt implementerat vid årsskiftet 2017-2018.

Mer användande av telefoner i verksamheten

- Eftersom verksamhetssystemet är en webbapplikation med säker inloggning kan medarbetarna logga in var helst de befinner sig, förutsatt att det finns en internetuppkoppling. Det gör att handläggare och utförare kan arbeta mobilt – läsa journal och dokumentera på plats. Det kommer att bidra till en säker och korrekt dokumentation och dessutom frigöra tid som i dag går åt till resor till en specifik plats för att dokumentera, säger Håkan Dahlqvist, chef för socialförvaltningen på Östhammars kommun.
Ett annat exempel på det nya systemet är de QR-koder* som i början av sommaren placeras ut i de lägenheter hemtjänsten åker till. QR-koden scannas sedan med mobilen vid personalens besök hos kund. Syftet med att ha en QR-kod i varje lägenhet är för att registrera med telefonen när personalen går in i bostaden, samt när man avslutat arbetet och går ut. Den automatiska registreringen är ett led i att skapa ökad trygghet i vårdkedjan, så att det alltid går att följa vem som har varit hemma hos kunden och när. Tidsregistreringen ligger också till grund för den tid kunden faktureras för besök.


(*) QR-kod, eller QR-code som det heter på engelska, är en förkortning av "Quick Response Code". Precis som andra streckkoder används de för att lagra kodad information.

Kontakter

Publicerad
29 juni 2017
Senast uppdaterad
3 juli 2017
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret