Gå till innehållet

Upptäck naturen!

Den här veckan har vi berättat lite om våra häftiga naturmiljöer i Östhammars kommun, allt från blommande hagmarker till trolska skogar, myrmarker, hav och sjöar. Här trivs många växter och djur, men det finns massor av platser för utflykter och lek. Välkommen ut i vår natur!

Stigar, grillplatser, stugor och leder

Vi har många fina platser att besöka i vår kommun. Några kräver en god fysik och vandring över stock och sten, men många platser fungerar fint för hela familjen och personer med funktionsvariationer. Det som många känner till är naturreservat. Vi har över 30 naturreservat i Östhammars kommun, allt ifrån lummiga skogar till våtmarker och skärgårdsöar. De flesta naturreservat har en eller flera stigar, flera har grillplatser och några har stugor som är öppna eller som man kan hyra.

 Vi har också många mil vandringsled genom Upplandsleden, som går genom hela Uppsala län. Här finns flera etapper som är lagom för en förmiddag, en heldag eller flera dagar.

I samarbete mellan föreningar, kommunen, Upplandsstiftelsen och andra, har vi också på många platser i vår kommun jobbat tillsammans för att göra nya stigslingor, naturinformation, grillplatser och fågeltorn. Vår önskan är att de här platserna ska användas både av besökare och av oss som bor i kommunen idag.

Ny app och karta med besöksmål i naturen

Hitta alla naturreservat och många andra besöksmål i den nya Naturkartan som finns på nätet (se länk nedan). Den kan också laddas ner som app till din mobil. Kartan är under uppbyggnad så snart kommer också Upplandsleden och många andra besöksmål i naturen finnas där. Tills vidare finns också mycket information om Upplandsleden och besöksmål på Upplandsstiftelsens hemsida.

Lokala naturvårdens dag 27 augusti

Lokala naturvårdens dag firas över hela Sverige på platser där föreningar, kommunen och andra organisationer samarbetat med statliga medel för att göra naturen tillgänglig. Vi har tillsammans med våra föreningar och Upplandsstiftelsen tre evenemang söndag 27 augusti. Alla är kostnadsfria utan föranmälan. Se hela programmet i länken nedan.

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker på mark som ägs av någon annan. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra. Plocka med dig skräp och håll avstånd till bostäder så kan vi fortsätta  uppleva naturen både i vår närhet och på semestern i andra delar av Sverige. Undrar du vad som gäller finns bra länkar nedan.

Välkommen ut i naturen!

Naturkartan – app för besöksmål i naturen

Utflyktsprogrammet höst och vinter 2017

Allemansrätten –det här gäller

Informationsmaterial om allemansrätten

Lokala naturvårdens dag, 27 Augusti

 

Publicerad
18 augusti 2017
Senast uppdaterad
18 augusti 2017
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen