Gå till innehållet

Finland fyller 101 år!

I dag den 6 december firas Finlands 101:e självständighetsdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland efter ett blodigt inbördeskrig. Finskan ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och Östhammars kommun är ett av Sveriges 30 finska förvaltningsområden.

Det är helgdag i Finland och denna nationaldag firas överallt i republiken: Presidenten bjuder in till slottet i Helsingfors, en ekumenisk festgudstjänst anordnas i Helsingfors som direktsänds i TV och studentkårerna vallärdar i fantåg till hjältegravarna. I fyra krig var Finland inblandat under 1900-talet och har med bravur lyckats bevara sin frihet och integritet  trots stora förluster och umbäranden!

Också i Sverige uppmärksammas dagen. Vi har bortemot 800 000 invånare i landet med finländska rötter och fram till år 1809 var Finland och Sverige ett och samma rike med huvudstaden Stockholm – och detta i nära 700 år! Och nu är ju finskan ett av rikets nationella minoritetsspråk och Östhammars kommun ett Finskt förvaltningsområde, vilket gör händelsen speciellt betydelsefull.

Stort grattis Finland!

Kontakter

Publicerad
6 december 2018
Senast uppdaterad
6 december 2018
Ansvarig organisation
Förvaltningsområde för finska språket