Gå till innehållet

Så ska Vård och omsorg nå sitt mål om en budget i balans

Ny organisation med schemaändringar och krav på ökad flexibilitet för dem som vill jobba heltid. Så ser receptet ut för Vård och omsorg som nu genomför en rad åtgärder för att anpassa verksamheten efter budget.

Vård och omsorgs verksamheter klarar inte att hålla budget.
– Vi behöver vidta fler åtgärder för att fortsätta  att anpassa verksamheterna efter behov och budget, säger Carina Kumlin, vård- och omsorgschef i Östhammars kommun.

Schemaändringar är ett exempel på åtgärd som redan genomförts på flera av de särskilda boendena och inom hemtjänsten i en del av kommunens orter. Chefer och medarbetare arbetar tillsammans fram förslag till scheman för de olika verksamheterna.
– På det här viset närmar vi oss målet. Vi får se hur långt det räcker, sannolikt har alla verksamheter mer att göra för att vi ska kunna få en budget i balans, säger Carina Kumlin.

Nya flexibla scheman

Arbetet fortsätter och i förra veckan informerades personalen på det särskilda boendet på Edsvägen och hemtjänsten om vilka förändringar som är att vänta.
Medarbetarna kommer att få vara beredda på nya scheman med delade turer och vara flexibla beträffande arbetsplats.
– Det kan till exempel innebära att medarbetare får vara beredda att jobba både i särskilt boende och i hemtjänsten – helt enkelt när och där det behövs, säger Carina Kumlin.
På det här viset ska köp av bemanningsföretag, beordring av personal och vikarieanvändning undvikas, vilket innebär stora besparingar.
I åtgärdspaketet ligger även vissa förändringar av arbetsledningen inom de båda verksamhetsområdena. Fortlöpande dialog sker med fackförbundet Kommunal.

All personal blir kvar

– Medarbetarna har insikt om vår ekonomiska situation och har förståelse för att något måste göras, säger Carina Kumlin.
Hon är nöjd över en lösning som innebär att ingen personal behöver sägas upp, trots det ansträngda budgetläget. Ambitionen är att alla som vill ska kunna behålla en hög tjänstgöringsgrad.
– Vi har kommit en bra bit på väg för att få en budget i balans, säger Carina Kumlin.

 

Bakgrund:
Socialförvaltningen beräknas gå med ett stort underskott 2018. Enligt beräkningarna fattas omkring 46 miljoner kronor i årets budget. Det föranleder arbete med åtgärder för att få en budget i balans. Vård och omsorg svarar för ungefär hälften av det prognosticerade underskottet. För särskilt boende handlar det om ett underskott på cirka tio miljoner kronor och för hemtjänst ett underskott på cirka sex miljoner kronor för 2018. Östhammars kommun har under några år fått statliga medel till extra bemanning, som upphör vid årsskiftet.

Publicerad
6 november 2018
Senast uppdaterad
6 november 2018
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret