Gå till innehållet

Från och med tisdag den 26 november kommer schaktning och sprängning påbörjas på Långgatan i Öregrund vilket kommer att påverka Utkiksgränd och Pelekans backe. Arbetet pågår mellan kl. 07:00 till 16:00 vardagar. Vid sprängning ljuder en varningssignal. För mer information se Gästrike vattens hemsida

Stora underhållsbehov på kommunens skolbyggnader

Under hösten har Tekniska förvaltningen inlett ett arbete med att undersöka skicket på samtliga kommunens byggnader och verksamhetslokaler. Hittills har tio byggnader undersökts, nio av dem är skolbyggnader. Resultatet visar ett stort behov av underhåll på flera förskolor och att en skola är i så dåligt skick att rivning föreslås som åtgärd.

Många av byggnaderna som Östhammars kommun bedriver verksamhet i är byggda för 40-50 år sedan. I samband med underhållsarbeten har Tekniska förvaltningen vid flera tillfällen stött på fler åtgärdsbehov än förväntat, vilket är en krävande och ofta fördyrande omständighet.

− Därför har vi nu börjat undersöka hur våra byggnader mår. Vi behöver skaffa oss bättre koll på beståndets status, säger Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschef på Tekniska förvaltningen.

Tanken är att statusen ska undersökas på kommunens samtliga byggnader. Hittills har Tekniska förvaltningen undersökt Ekeby skola, Snesslinge skola, Gräsö skola och delar av Vallonskolan i Gimo. Med hjälp av konsultföretag har förvaltningen även låtit undersöka Edsskolan och Kristinelundskolan i Östhammar, Bruksgymnasiet och Hammarskolan i Gimo samt delar av Österbyskolan. Ett antal förskolor inkluderas också i de hittills gjorda undersökningarna; Granen och Eken i Österbybruk, Myran och Furustugan i Alunda samt Rubinen i Gimo.

Resultatet av undersökningarna visar ett stort behov av underhållsåtgärder, vilket föranleder Tekniska förvaltningen att bland annat göra ytterligare utredningar och upprätta en långsiktig underhållsplan. Det största behovet av underhåll står förskolorna för. Åtgärder på fyra av fem undersökta förskolor, som bedöms vara nödvändiga att göra inom en 15-årsperiod, beräknas kosta omkring 45 miljoner kronor.

På förskolan Myran har man med hjälp av luftmätningar kunnat konstatera en dålig inomhusmiljö. Fukt i de träskyddsimpregnerade syllarna ger ifrån sig kloroanisoler – ett ämne som kan lukta illa och ge upphov till hälsobesvär. Dessutom är förskolans ventilation undermålig. Det gör att Barn- och utbildningsförvaltningen planerar att flytta verksamheten till andra lokaler i Alunda. Att åtgärda problemet och genomföra övriga identifierade underhållsåtgärder på byggnaden beräknas kosta omkring 12,5 miljoner kronor.

I Hammarskolan har en undersökning och en fördjupad fuktutredning gjorts. Här konstateras pågående mögelskador i samtliga byggnader och så höga kostnader för att vidta åtgärder att rivning och nybyggnation bör övervägas som ett alternativ. Att åtgärda problematiken skulle enligt Tekniska förvaltningens beräkningar kosta omkring 85-90 miljoner kronor. Den mikrobiella påväxten är i huvudsak lokaliserad till skolans stomme och syllar. Luftmätningar som gjorts inomhus visar inte några spår av kloroanisoler. För övrigt nämns stora investeringsbehov, bland annat i form av en ny skolbyggnad för 150 elever i anslutning till Österbyskolan för 30 miljoner kronor. Vidare underhållsåtgärder på Vallonskolan för 28 miljoner kronor och på Ekeby skola för 15 miljoner kronor. Åtgärder på Gräsö skola beräknas kosta sex miljoner kronor och motsvarande på Snesslinge skola fyra miljoner kronor. Resultatet av de undersökningar som gjorts av Edsskolan, Kristinelundskolan och Bruksgymnasiet har ännu inte presenterats.

Tekniska utskottet samt Barn- och utbildningsnämnden har tagit del av Tekniska förvaltningens statusrapport över hittills undersökta byggnader. Berörd personal och vårdnadshavare har fått specifik information via det webbaserade verktyget Unikum och kommer att bjudas in till informationsmöten. Förvaltningen fortsätter sitt arbete med statusbesiktningar av byggnader och relevanta underhållsplaner.

− Vi behöver skaffa oss kunskap om samtliga byggnaders status för att kunna utvärdera deras framtid och göra en långsiktig plan för vilka som ska vara kvar och vilka som kommer att behöva ersättas av nya, säger Lasse Karlsson.

Kontakter

    Publicerad
    23 oktober 2018
    Senast uppdaterad
    23 oktober 2018