Gå till innehållet

25 snöröjare redo att hjälpa invånare att ta sig till skola och jobb

Balansen mellan att kalla ut 25 snöröjare när snön faller och att hushålla med kommunens resurser, är en av vintersäsongens största utmaningar.

När samhället fortfarande sover om natten, men snön yr, ger de sig ut på vägarna våra snöröjare som har jour för att säkerställa att främst huvudgator, gång- och cykelbanor samt förskole- och skolområden blir plogade. I Östhammars kommun jobbar fyra personer jour för att göra ronder i hela kommunen och ringa in snöröjare om och där det behövs.

–  Jag har ett riktigt roligt jobb. Det är aldrig självskrivet med snöröjningen eller halkbekämpningen. Det är utmanande att få vara med och se till att folk tar sig till jobbet och till skolan, att få det att fungera med trafiken, säger Anders Hedberg, gatu- och trafiksamordnare på Östhammars kommun.

Digitalt system underlättar snöröjningen

Förut satt en person och ringde ut entreprenörer till de orter där det behövde plogas. Nu har i stället Anders Hedberg och hans kollegor ett digitalt system, där de kan ställa in vad som behöver göras och till vilken ort hur många behöver kallas ut, så ringer systemet själv upp entreprenörerna. I samma system syns det också vilka gator som plogats och sandats, samt vilken tid.

Det finns många åsikter om snöröjning och hur det ska göras. Men Anders Hedberg upplever i stort att en negativ trend vänt, nu får de mer beröm än skäll.

-  Vi har en hög standard på vår snöröjning jämfört med många andra kommuner. Jag måste säga att vi har duktiga entreprenörer.

Östhammars kommun snöröjer i centrala Östhammar. Sedan finns 25 snöröjare hos 10 entreprenörer som stärker upp ute på våra orter. En av dem är Karl-Göran Årman, som snöröjer för Östhammars Schakt sedan fyra år tillbaka trots att han numera är pensionär efter att ha jobbat i 39 år på kommunen.

–  Jag gillar att hjälpa till med att ploga och sanda gångvägarna här i Östhammar. Jag trivs med att sitta i maskinen. Senaste vändan ringde de ut mig halv två på natten och så var jag hemma halv tolv, säger Karl-Göran Årman.

 Tekniken har gått fram också när det gäller just maskinerna.

–  När jag började runt 1977 satt man i en kall Ford-traktor med golvdrag. Nu är det varma, fina, maskiner man sitter i, säger Karl-Göran Årman nöjt.

Rycker ut vid fem centimeter snö

En del i framgången med snöröjningen tror Anders Hedberg handlar om digitaliseringen, en annan del tror han är att människor fått en ökad förståelse för vilka prioriteringar som görs. Just arbetet med tydliga prioriteringar, jobbar man mycket med. Östhammars kommun är stort till ytan, vilket ställer höga krav på planeringen. När det fallit fem centimeter snö på en eller flera orter kallas plogbilar ut. Det är en balans att se till att ploga och sanda i rätt tid, när det verkligen behövs, och samtidigt hushålla med skattemedlen.

–  När 20 personer ger sig ut och röjer samtidigt kostar det i snitt 150 000 kronor, säger Anders Hedberg.

Är du fastighetsägare? Tänk på att …

  • … ha bilen parkerad på din gård i stället för ute på gatan. När bilen står på gatan, går det inte att ploga där och när bilen flyttas riskerar den snö som ligger kvar att bli hårt packad. Se till att du inte har andra föremål som sticker ut från din gård på gatan.
  • … alla fastighetsägare måste själva sköta skottning och sandning vid egen postlåda och soptunna samt in-/utfart vid sin egen fastighet.    
  • … vägen blir väldigt smal om du bygger på plogvallen med snö från din egen tomt. Det kan innebära en trafikfara. Lägg därför hellre snö på egna tomten när du skottar.
  • … se till att inte ha stora istappar hängande från taken, utan avlägsna dessa i så god tid som möjligt så att de inte blir en säkerhetsrisk.

Kontakter

Publicerad
9 januari 2020
Senast uppdaterad
9 januari 2020