Gå till innehållet

Kontaktfamiljer som gör skillnad

Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Så tänker en av våra kontaktfamiljer som öppnat upp sitt hem för att vara en resurs för barn som behöver utöka sitt nätverk. Kommunen har mångåriga samarbeten med flera kontaktfamiljer och har behov av fler. Här delar familjerna Gumse och Jansson/Karlström med sig av sina upplevelser av att vara kontaktfamilj.

En kontaktfamilj är en vanlig familj som har möjlighet att ta emot ett barn, ett syskonpar eller en ungdom i sitt hem någon helg i månaden. Kontaktfamiljen kan bestå av en eller två vuxna, med eller utan egna barn, unga och gamla. Familjen och miljön ska vara stabil och det ska finnas en trygghet i hemmiljön. 
  – Vi har flera kontaktfamiljer i kommunen som vi har samarbetat med under flera år. En av dem är Sandra och Petri Gumse som varit kontaktfamilj i åtta år och har haft fem kontaktfamiljsuppdrag under tiden, säger Maija Sproge, kontaktsekreterare för barn och unga, Sektor omsorg.

Livar upp stämningen

Familjen Gumse har tre hemmaboende barn på 2, 13, 18 år. Det har inte hindrat dem från att vilja öppna sitt hem för fler barn och ungdomar.
  – Barn livar upp stämningen i huset. Vi älskar barn i alla åldrar och att få vara en del av deras liv ger så mycket glädje, säger Sandra.
Förstås innebär det även utmaningar ibland, som när ett barn klippte både päls och morrhår på hundarna så alla saxar behövde gömmas.
  – Men det mesta brukar lösa sig till slut, säger Petri. 

Aktiva med starka viljor

Det var Sandra som först föreslog att de skulle bli kontaktfamilj och Petri var inte sen att haka på hennes idé. Sandra hade haft en klasskompis som var familjehemsplacerad.
  – Det var jobbigt för den här tjejen i skolan och jag tyckte så synd om henne. Där och då bestämde jag mig för att jag ville hjälpa barn och unga i framtiden, säger Sandra.
I dag är Sandra och Petri kontaktfamilj varannan helg till två pojkar som är fyra och sex år och som behöver utöka sitt nätverk. Pojkarna är aktiva med starka viljor och gillar att göra saker.
  – Därför är vi mycket utomhus. Vi grillar korv, fiskar och leker, säger Sandra.
När de är inne spelar de sällskapspel och ibland bakar de något gott.

Tillgång till en extrafamilj

Barnen som av olika anledningar behöver en extrafamilj har olika bakgrund och intressen. Det finns familjer med ett litet nätverk, ensamstående föräldrar och familjer som behöver extra stöd av olika skäl. Skillnaden mellan familjehem och kontaktfamilj är att familjehem tar emot ett barn på heltid.
  – För oss betyder det jättemycket att få vara kontaktfamilj för de här barnen. Vem vill inte hjälpa barn om man kan, frågar sig Sandra och Petri.
När de möts av glada och förväntansfulla ansikten vid hämtning känner de att uppdraget som kontaktfamilj betyder mycket också för barnen, som får tillgång till en extrafamilj som de verkar trivas att få vara en del av.

Blivit som syskon

Linnea Jansson och Robin Karlström har två barn som är nio och elva år gamla. Sedan drygt två år tillbaka är de kontaktfamilj varannan helg till en femårig flicka. De har på eget initiativ tagit emot flickan extra dagar på sommaren och gör sådant som barnfamiljer brukar göra på helgerna - leker, gör utflykter och umgås med släktingar och vänner.
  – Flickan har lärt sig att cykla hos oss och har blivit en i familjen, säger Linnea.
  – Att var kontaktfamilj och kunna bidra till ett barns utveckling betyder väldigt mycket för oss, säger Robin.
Han berättar att det var lite jobbigt i början, då flickan var avvaktande mot män.
  – Jag fick varken borsta tänderna eller hjälpa henne med sådant som kläder och mat, men det släppte och nu fungerar det jättebra, säger han.
Det här är Linnea och Robins första uppdrag och det blev en lyckad matchning från början. Barnen fungerar mycket bra tillsammans och har blivit som syskon.

Flera kontaktfamiljer behövs

Det finns för få kontaktfamiljer för barn och ungdomar i Östhammars kommun. Det är till stor del ett ideellt uppdrag som handlar om att kunna ge kärlek och trygghet till barn och ungdomar som behöver det.
  – Att vara kontaktfamilj berikar livet! Små vardagssaker kan vara betydelsefulla för ett barn som växer upp i en familj med begränsade möjligheter, säger Sandra som vill uppmana fler att prova på att vara kontaktfamilj.
  – Det kan vara under en längre eller kortare period och om det inte fungerar så finns möjligheten att avbryta uppdraget, säger Petri.
Linnea och Robin har inte ångrat sitt beslut att bli kontaktfamilj en sekund. Det som oroar honom mest är att det kommer att bli jobbigt när uppdraget ska avslutas, men förhoppningsvis är det för att deras insats inte längre behövs.
  – Då är det en skön känsla att veta att vi kunnat göra skillnad för ett barn som har växt upp, säger han.

Kontakter

Publicerad
7 december 2021
Senast uppdaterad
7 december 2021
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret