Gå till innehållet

Miljonsatsning på samarbete kring filmundervisning för kulturskolorna i Region Uppsala

De åtta kulturskolorna har fått 1 120 000 kr av Kulturrådet för att tillsammans med Region Uppsala starta ett gemensamt 3-årigt filmprojekt i syfte att utveckla en gemensam regional filmpedagogisk verksamhet.

Projektet kommer att utgå från barn och ungas drivkraft och intresse med målsättningen att hitta samverkansformer och strukturer kring personella resurser, pedagogik, ämnet film, teknisk utrustning m.m. Projektet kommer även att undersöka samverkansmöjligheter med professionella filmarbetare i länet.

Kulturskolorna befinner sig idag på olika nivåer och har olika förutsättningar att bedriva filmverksamhet. Genom en regionövergripande satsning får vi möjlighet att kartlägga varje kulturskolas behov och förutsättningar. Utifrån kartläggningen kan vi utveckla filmverksamheten tillsammans inom en rad olika områden. Projektets målgrupp är barn och unga från årskurs 1 till gymnasiet med särskilt fokus på barn och unga i glesbygden, de från socioekonomiskt utsatta områden och de med funktionsvariationer. Satsningen kommer beröra ca 120 – 160 barn i region Uppsala.

Det är fantastiskt roligt att vi fått bifall säger Dag Elfgren, kulturskolechef i Östhammar. Att hitta en struktur och samverkansform mellan kulturskolorna och förhoppningsvis den professionella filmvärlden i Uppsala öppnar upp för en mängd utbyten och möten mellan kulturskolornas verksamhet, eleverna och professionella filmskapare. Det är en satsning på att skapa en regional kulturskola i ämnet film, kanske kan det vi kommer fram till även gälla andra ämnen avslutar Dag Elfgren med.  

Kontakter

Publicerad
24 maj 2021
Senast uppdaterad
24 maj 2021