Gå till innehållet

Viktigt att sätta guldkant på tillvaron för äldre

Alma Johansson och Daniel Pramberg jobbar som sommarvikarier i Alunda hemtjänst. Båda nämner att det är ett betydelsefullt arbete och att det handlar om den där lilla extra omtanken för att förgylla de äldres närvaro.

Att arbeta inom äldreomsorgen

Alma har nyligen tagit studenten och berättar att hon drömt om att arbeta inom vården, hon säger att det är just arbetet med människor som känns lockande. Till att börja med vill hon testa på hur arbetet inom vården fungerar och tänker att äldreomsorgen är en bra inkörsport. Förhoppningsvis vill hon på sikt påbörja sjuksköterskeutbildning. Hon berättar att det inte krävs någon förutbildning för att arbeta inom äldreomsorgen, däremot går man ett par introduktionsdagar för att lära upp sig, samt en delegeringsutbildning för att ha rätt behörigheter för att kunna ge ut medicin.

Daniel Pramberg bor i Alunda och håller vanligtvis på med catering av mat. Nu till sommaren vill han ha ett mer jordnära arbete som också är nära hemmet, berättar han. Daniel har arbetat sedan maj i år och berättar att han troligen kommer fortsätta till hösten med att hoppa in som vikarie och kombinera båda arbetena. 

Ett betydelsefullt arbete

– Det är superhärligt att arbeta inom äldreomsorgen, jag får träffa väldigt mycket människor och höra historier och få ta del av gamla minnen, säger Daniel.

Alma instämmer med Daniel.
– Det är jättekul att få känna att man får göra något betydelsefullt. Att få hjälpa andra människor som inte har samma möjlighet att klara av saker själv, säger Alma.

Båda berättar att styrkan med hemtjänsten är att det är ett sammansvetsat gäng och att det är ett litet område man arbetar i, så det är lätt att hjälpa varandra. 

En vanlig arbetsdag

En vanlig arbetsdag börjar med att man har en genomgång från gårdagen för att bli informerad om läget och få koll på vad som gäller för just denna dag. Sedan har man ett schema där man ser vilka brukare man ska åka till och hur dagen är upplagd.
– Antingen åker man bil eller cyklar dit, säger Alma.

När man är ny på jobbet är det extra viktigt att man ger mer av sig själv, menar både Daniel och Alma. Vissa dagar är det dubbelbemanning hos brukarna och andra dagar arbetar man självständigt.
– Vi hoppar in för varandra och hjälps åt, säger Daniel.

Aktiviteter anordnas

Då och då anordnas aktiviteter för de boende men det är även öppet för brukarna som bor hemma att besöka Olandsgården, Daniel berättar att det även är en del av uppdraget att informera och pusha på de äldre, så att de får komma ut och ta del av aktiviteter och evenemang.

Det bästa med att arbeta inom äldreomsorgen är att få göra något meningsfullt menar båda.
– Att få sätta guldkant på vardagen känns extra viktigt, säger Daniel.

Kontakter

Publicerad
17 juli 2023
Senast uppdaterad
17 juli 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret