Gå till innehållet

Hjälpmedel

1. Vad är ett hjälpmedel?

Kommunen ansvarar för hjälpmedel till personer över 21 år som har en funktionsnedsättning.

Exempel på kommunens hjälpmedel:

  • rollator
  • rullstol
  • bad- och duschstol
  • förhöjning till toalettstolar
  • minnesstöd

Region Uppsala ansvarar för hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 21 år. Region Uppsala ansvarar också för hjälpmedel endast avsedda att användas under vistelse på sjukhus. Syn-, hörsel-, kommunikations samt ortopedtekniska hjälpmedel är också Region Uppsalas ansvar.

2. Vem kan få låna hjälpmedel?

Behov av hjälpmedel kan uppstå exempelvis när du blir äldre, efter vissa operationer, vid sjukdom eller andra funktionsnedsättningar.

Du som är över 21 år och folkbokförd i Östhammars kommun, kan få låna hjälpmedel. Det är kommunens förskrivare som gör en bedömning av vilket hjälpmedel som kan passa ditt behov bäst.

Förskrivare av tekniska hjälpmedel är legitimerad arbetsterapeut,
sjukgymnast/fysioterapeut eller sjuksköterska (endast sårbehandlande madrass).

3. Hur går utprovningen till?

Först görs en behovsbedömning av en förskrivare. Om det därefter finns behov provas lämpligt hjälpmedel ut. Förskrivaren informerar, instruerar och tränar in hjälpmedlet vid behov, för att sen följa upp och utvärdera funktionen och nyttan.

Kan jag själv få välja hjälpmedel?

Först gör förskrivaren en bedömning av vilka hjälpmedel som är lämpliga utifrån upphandlat sortiment. Tillsammans kommer ni fram till vad som passar bäst. Om kommunen har fler likvärdiga hjälpmedel, har du möjlighet att välja utifrån ditt behov.

4. Vad kostar det att få låna ett hjälpmedel?

Kommunen tar ut en avgift för hembesök av arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. 

Elrullstol, en andra rullstol samt en andra rollator betalar du en månadsavgift för. Övriga förskrivna hjälpmedel lånar du kostnadsfritt om du är folkbokförd i kommunen.

Tillsvidarelån

De flesta hjälpmedel kan du låna gratis av kommunen. Följande tekniska hjälpmedel har dock en kostnad även som långtidslån. Avgiften räknas in i maxtaxan.

Elrullstol   210 kr/månad 
Extra manuell rullstol 53 kr/månad
Extra rollator 43 kr/månad

Du står själv för driftskostnader som exempelvis elförbrukning vid laddning eller kostnad för punktering, samt eventuella batterier.

Köpa hjälpmedel själv

Om du vill äga ditt hjälpmedel eller ha ett annat hjälpmedel än det som kommunen erbjuder, kan du välja att köpa hjälpmedlet själv, utan kontakt med oss. Då vänder du dig direkt till butik eller leverantör.

Korttidshyra kommuninvånare

Du som är folkbokförd i Östhammars kommun har möjlighet
att tillfälligt hyra vissa hjälpmedel vid till exempel resa och utflykt, mot en kostnad

  Upp till 14 dagar Upp till 3 månader

Duschstol, ramp, fristående toalett

150 kr/tillfälle   250 kr/tillfälle

Transportrullstol

250 kr/tillfälle   350 kr/tillfälle

Lån av två eller fler hjälpmedel

300 kr/tillfälle   500 kr/tillfälle

Kontakta kommunens Hjälpmedelsverksamhet i god tid,
genom vår kundtjänst Östhammar Direkt.

Hjälpmedlet hämtas och lämnas efter överenskommelse.

Lånevillkor, ditt ansvar

Ett förskrivet hjälpmedel är ett lån från Östhammars kommun. Hjälpmedlet är utprovat efter just dina behov och får därmed inte lånas ut eller överlåtas till någon annan.

  • Du är ansvarig för ditt hjälpmedel och skyldig att vårda och hålla det rent.

  • Kontakta din förskrivare om ditt hjälpmedelsbehov ändras, vid behov av reparation, flytt eller att ditt behov upphör.

  • Du rekommenderas att ha en försäkring för hjälpmedel vid eventuell stöld, brand eller skada.

  • Du ansvarar också själv för att teckna reseförsäkring om du planerar att ta med hjälpmedlet på resa.

  • Du kan bli ersättningsskyldig vid förlust eller skada på ditt förskrivna hjälpmedel. Det gäller också om hjälpmedlet blir misskött.

Personuppgiftshantering

Uppgifter om dig och ditt hjälpmedelslån kommer att registreras i det länsövergripande kommunala systemet. Där är hjälpmedlet sökbart på person.

5. Om du inte längre behöver ditt hjälpmedel?

Om du inte längre har behov av hjälpmedlet ska du lämna tillbaka det till kommunen eftersom hjälpmedlet är ett lån från kommunen. Kontakta ansvarig förskrivare på den ort där du bor, för återlämning av hjälpmedlet.

6. Om hjälpmedlet går sönder

Om ditt lånade hjälpmedel gått sönder, kontakta din förskrivare. Kommunens Hjälpmedelsverksamhet ansvarar om skada eller behov av reparation uppkommer vid normal användning av hjälpmedlet. Vissa undantag finns.

Lagning av däck och slang

Vid lagning av däck och slang på manuell rullstol betalar du själv för materialkostnaden. Du kan välja att ordna det själv hos en cykelreparatör eller att kontakta din förskrivare. Vid förskrivarkontakt står Hjälpmedelsverksamheten för arbetskostnaden.

Vid lagning av däck och slang på elektrisk rullstol, betalar du själv för materialkostnaden. Reparationen ska alltid utföras genom din förskrivare.

Vid akuta åtgärder efter kontorstid

Om ditt förskrivna hjälpmedel går sönder en kväll eller helg och en akut åtgärd behövs, kontakta Recover jourservice som utför en akut avhjälpande åtgärd. Det betyder att de inte reparerar utan endast avhjälper situationen. Det kan till exempel vara en sänkning av en vårdsäng som fastnat i högläge, frakta hem en trasig elrullstol som gått sönder under färd eller att hjälpa en person ur lyft och lyftsele, om lyften fastnat. Observera att de flesta lyftar har en nödsänkningsfunktion.

Jourservice gäller från klockan 14 på vardagar och klockan 11 på dag före röd dag samt helg. Telefon: Recover 0771-10 35 00.

7. Om du inte är nöjd

Om du inte är nöjd med hjälpmedlet ska du vända dig till den som skrev ut hjälpmedlet, på den ort där du bor.

Anser du att förskrivaren inte gett dig rätt hjälp, har du rätt att få dina behov bedömda av en annan förskrivare. Ta då kontakt med chefen för kommunens Rehabenhet.

Vill du lämna en synpunkt? 

8. Vart vänder jag mig?

För att få låna ett hjälpmedel av kommunen behöver du kontakta en behörig förskrivare.  Förskrivare är legitimerad arbetsterapeut, sjukgymnast/fysioterapeut eller sjuksköterska (endast sårbehandlande madrasser). Vänd dig till Östhammar Direkt för att få kontakt med en förskrivare på din ort. 

9. Förlorat eller stulet hjälpmedel

Om ditt förskrivna hjälpmedel har förlorats eller stulits, ska detta meddelas din förskrivare. Du anmäler själv stöld eller skada till polis och försäkringsbolag. Du står själv för självrisken.

10. På resa med ditt hjälpmedel

Du får ta med ditt hjälpmedel när du reser, under förutsättning att du alltid tar med det hem igen. Du står själv för kostnader för transport och eventuella reparationer. Därför är det bra om du själv ordnar en reseförsäkring.

Behöver du ta med din elrullstol på resan, kontakta din förskrivare.

11. Om du flyttar

Om du har lånade hjälpmedel och planerar att flytta från Östhammars kommun, ska du kontakta din förskrivare i god tid innan flytt. Grundprincipen är att dina förskrivna hjälpmedel återlämnas vid flytten och att en ny bedömning av ditt hjälpmedelsbehov görs på den nya hemorten.

12. Om du vill lämna tillbaka ditt hjälpmedel

När ditt hjälpmedelsbehov har upphört ska du kontakta din förskrivare på din ort, för att komma överens om återlämning av det rengjorda hjälpmedlet. Sängar, lyftar, tippbrädor, ståstöd och elrullstolar hämtas av transportfirma efter kontakt med din förskrivare.

13. Rengöring av hjälpmedel för underhåll och innan återlämning

Du eller den som hjälper dig, ansvarar för allmänt underhåll, rengöring och förvaring av ditt lånade hjälpmedel. Det är viktigt med regelbunden skötsel och rengöring av hjälpmedlet. Lämna tillbaka hjälpmedlet väl rengjort.

Gör så här

Rengör med rengöringsmedel och vatten. Vanlig såpa fungerar utmärkt! Rengöringen upprätthåller en god hygien samt att hjälpmedlet ska bevara sin funktion.

Tips! Schemalägg rengöringen av ditt hjälpmedel en gång per månad. Tänk på att mycket smuts kan fastna i skarvar i hjul, hjulnav och handtag. Se till att skrubba lite extra där!

Hjälpmedel med elfunktion ska bara rengöras med fuktig trasa och får aldrig utsättas för mycket vatten.

Inför återlämning av ditt lånade hjälpmedel, ansvarar du för att det är för ögat synligt rent.

Kontakta oss