Gå till innehållet

Här får du stöd

Här finns information om vart du kan vända dig för att få stöd i din egen situation som anhörig eller om du är orolig för någon närstående.

1. Anhörigkonsulent

Om du hjälper eller vårdar någon som på grund av långvarig sjukdom, ålder eller funktionshinder inte klarar sitt dagliga liv helt på egen hand kan du ansöka om anhörigstöd. Du kan exempelvis vara maka eller make, sammanboende, förälder, barn eller barnbarn, släkting, granne eller en god vän. 

Den du hjälper kan bo hemma eller på särskilt boende. Syftet med anhörigstöd är att ge dig som anhörig stöd och avlösning, olika redskap att hantera och underlätta din situation samt öka tryggheten för dig som anhörig och den som vårdas. Stödet ska utformas i samråd med dig som anhörig utifrån dina önskemål och behov.

Du kan vända dig till anhörigkonsulenten om du vill samtala om din situation som anhörig. Du kan få information, råd och stöd. Tillsammans med dig utformas ett stöd som passar just din situation.  Vi arbetar under sekretess.

I Östhammars kommun finns två anhörigkonsulenter som arbetar över hela kommunen men utgår från Anhörigcentrum i Östhammar.

Vill du bli kontaktad av anhörigkonsulent?

Kontakta Östhammar direkt via telefon 0173-860 00 eller mail osthammardirekt@osthammar.se så hör vi av oss så snart som möjligt. Observera att vi inte finns tillgängliga under kvällar och helger.

Om du kontaktar oss via mail:

  1. Skriv dina kontaktuppgifter i mailet. Namn (frivilligt), telefonnummer eller e-post där vi an nå dig.
  2. Information om det är något du vill att vi ska veta innan vi kontaktar dig.

Alla uppgifter behandlas enligt GDPR.

2. Anhörigcentrum

Anhörigcentrum finns på Vårdcentrum i Östhammar. På Anhörigcentrum erbjuds du som är anhörig att delta i friskvårdaktiviteter, föreläsningar, anhöriggrupper med mera. 

I Anhörigcentrums nyhetsbrev kan du läsa mer om aktuella aktiviteter.

Anmälan sker via Östhammar direkt 0173- 860 00.

3. Anhöriggrupper

Anhöriggrupper startar kontinuerligt. I en anhöriggrupp får du information, kunskap och möjlighet att träffa andra anhöriga och utbyta erfarenheter. 

Anmäl ditt intresse och så fort vi har tillräckligt många personer anmälda kommer vi att kontakta dig. 

4. Biståndsbeslutade insatser

Du kan få stöd genom olika hemtjänstinsatser eller regelbunden vistelse på en våra korttidsplatser.

Som anhörig kan du få avlastning genom avlösning i hemmet. Det innebär att någon kommer hem till er och ger stöd och hjälp så att du kan lämna hemmet för att koppla av eller göra någon egen aktivitet.

För dessa stödinsatser behöver du göra en ansökan till kommunens biståndshandläggare.

5. Är du anhörig till någon med missbruksproblem?

Känner du oro för att en närstående använder droger eller för mycket alkohol finns missbrukshandläggare som kan ge dig stöd.

6. Vuxenenheten

På vuxenenheten kan vi hjälpa dig att hitta det stöd du behöver för att hantera din situation som anhörig till någon som du är orolig för.

Lever du nära någon som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar och behöver stöd för att kunna må bra oavsett vilka beslut personen tar. Då kan du vända dig till en handläggare som arbetar med anhörigstöd.

Länk till sida med mer information.

7. Barn- och ungdomsenheten

Barn- och ungdomsenheten kan ge dig hjälp och information om du behöver stöd för din egen skull vid oro angående ett barn eller förälder.

8. Råd och Stöd

Råd och Stöd kan erbjuda samtal (enskilt eller i grupp) och rådgivning i familjefrågor för dig som behöver eget stöd i en pressande situation. Du kan vara helt anonym.

Kontakt

Telefon: 0173-867 65
Besöksadress: Gimo torg 4, Gimo

9. Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen kan hjälpa dig som är barn och ungdom upp till 20 år. Hit kan du vända dig när du känner dig ledsen, trött, orolig för någon (till exempel förälder, syskon, kompis), eller har det jobbigt hemma. Du kan prata med kurator, psykolog, läkare eller barnmorska.

10. Nyhetsbrev Anhörigstöd

"Nyhetsbrev Anhörigstöd"  är ett digitalt nyhetsbrev som ges ut en gång i månaden. Som prenumerant får du information om aktuella aktiviteter och arrangemang för dig som stödjer någon i din närhet. Vi kommer även i korta artiklar ge tips och råd samt berätta om hur olika verksamheter erbjuder stöd till anhöriga.

Tipsa gärna andra om vårt nyhetsbrev! Man anmäler sig enkelt via formuläret nedan. För dig som inte har möjlighet att ta emot via epost, kontakta Östhammar direkt, 0173- 860 00 så hjälper vi dig med vanlig postgång.

Prenumerera på nyhetsbrev Anhörigstöd

Läs senaste och tidigare nummer här

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - September 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Augusti 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Juni 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Maj 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - April 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Mars 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Februari 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Januari 2023

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - December 2022

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - November 2022

Nyhetsbrev/Anhörigstöd - Oktober 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - September 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - Augusti 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd Juni/Juli 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - Maj 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - April 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - Mars 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - Februari 2022

Nyhetsbrev Anhörigstöd - Januari 2022    

Kontakta oss