Gå till innehållet

Besök från Japan

2023-08-10 Under ett par dagar har Sverige besök av en delegation från Japan. Det är Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, som tar emot och ordnar med besöket. Fokus ligger på att se hur Sverige hanterar slutförvarsfrågorna. Under gårdagen ville delegationen även träffa oss från kommunen, för att höra hur vi arbetar med det här lokalt.

Japans motsvarighet till SKB, METI och NUMO, var med under besöket och hade särskilt intresse av att prata med kommunens representanter då de planerar inför sin platsvalsprocess. Därmed är det såklart intressant att höra vår syn på vad som är viktigt för oss som kommun och för våra medborgare. 

Med på besöket var även ett antal skolelever, bland annat från Fukushima, samt att Japans ambassadör i Sverige kom till SKB:s lokaler för att möta oss och delegationen. 

Japan3

Från vänster: Tomas Näslund, NOKE Masaki, Margareta Widén-Berggren, Fabian Sjöberg. Foto: Hanna Karlsson, SKB

 

Vi tackar för besöket och hoppas att Japan får till en bra lösning för sitt radioaktiva avfall. De är nu åtminstone medvetna om att det är en lång process som kräver tålamod, öppenhet och lokal acceptans för att lyckas.