Gå till innehållet

Kultur och bibliotek

Tillsammans med ett aktivt förenings- och kulturliv erbjuder Östhammars kommun en mängd olika kulturella aktiviteter året runt. Det finns fem bibliotek, ett kulturhus och många föreningar, hembygdsgårdar och bygdegårdsföreningar som bidrar till ett varierat utbud av kulturevenemang.

Kvarnen

I Kvarnen finns Knutmassomuseet, konferenslokaler och ett café.

Mineralmuseet

– Välkommen in i stenrikets spännande värld. Här finns fossil, mineral och bergarter samlade. Mineralmuseet ligger precis vid Storrymningen vid Dannemora gruva.

Bibliotek

Till bibliotekens webbplats

Kulturhuset Storbrunn

Besök Kulturhusets webbplats

Evenemangskalender

Se alla evenemang i Östhammars kommun

Skärgården och charmiga småstäder

Collage_skärgård och charmiga små städer.jpg

Kring sekelskiftet 1900 blomstrade Östhammar och Öregrund som bad och semesterorter. Än idag fylls fortfarande skärgårdens öar och kustorter med sommargäster som roar sig med badande, båtliv, musik och mat. I Östhammars stadskärna finns små trähus med lummiga trädgårdar, caféer och restauranger. Öregrund har ett livligt sommarliv med stort utbud av restauranger. Här står skeppet Wetsera i hamnen och du kan se solen gå ned i havet. Från Öregrund kan du också nå öar som Gräsö, Örskär och Rävsten.

Landsbygd och bruk

Collage_landsbygd och bruk.jpg

Österbybruk, Forsmark, Gimo och Harg är välbesökta gamla järnbruk med herrgårdar med bruksmiljöer som berättar en spännande historia. Österbybruks Herrgård har en världsunik vallonsmedja och en vacker franskinspirerad park. På området finns bland annat orangeri, konstgalleri, antikhandel, restaurang och café. I Gimo finns det speciella Knutmassomuseet, där en samling av karnevalsmasker i jätteformat visas upp. Alunda är den snabbast växande tätorten i kommunen med pendlingsavstånd på 30 minuter till Uppsala. Sommartid har Alundabadet öppet och modelljärnvägenshus är ett spännande besöksmål för stora och små.