Gå till innehållet

Dans utan krav -                    Dans för hälsa

bildmedlogga

Bild: https://delafoi.cc/

Våren 2020 startade Östhammars kommun Dans utan krav. Under vårterminen deltog tjejer inom målgruppen från Olandsskolan i Alunda och Vallonskolan i Gimo och till höstterminen anslöt tjejer från Österbyskolan i Österbybruk och Frösåkersskolan i Östhammar.

Dans har visat sig kunna få tonårstjejer att må bättre. Fokus ligger på rörelseglädje och kravlöshet, inte prestation eller uppvisning.

Målgrupp

Dans utan krav är en aktivitet för tjejer i årskurs 6-9 som ofta har ont i magen eller huvudet, känner stress, oro och nedstämdhet, kanske sover dåligt eller har värk i nacke/axlar. Den här aktiviteten ska hjälpa dig att må bättre

“Dansa för livet” - film cirka 4 minuter 2018

Se den starka filmen om Natasha, Jenny och Malin som berättar om hur psykisk ohälsa kan vara och om hur dansprojektet hjälpte dem. / Folkuniversitetet Syd.

Dansaforlivet

Dansa För Livet - https://vimeo.com/396488526   

"Dans för Hälsa"  - film cirka 7.10 min   

En film om forskningsprojektet och metoden Dans för Hälsa.

Bakgrund

Metoden som ligger till grund för projektet heter Dans för Hälsa och utgår från ”Dansprojektet” – en vetenskaplig randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro universitet.

Den psykiska ohälsan bland ungdomar är högre nu än den någonsin varit sedan Folkhälsomyndigheten startade sina mätningar på 80-talet. Det saknas i stor utsträckning förebyggande och behandlande åtgärder. Det saknas en motpol till prestationssamhället.

Dans, kravlös och i grupp, med fokus på rörelseglädje, är en hälsoekonomiskt effektiv insats som kan utgöra den där motpolen - och komplettera elevhälsan. Genom att stärka skyddsfaktorer för hälsa; såsom fysisk aktivitet och social samvaro, läggs fokus på det som är friskt; individens resurser. Negativa tankar, ältande, byts ut mot närvarande upplevelse av rörelse en stund. Musik, dans, gemenskap, puls och energi kan bryta destruktiva mönster och ge den frizon från stress som behövs för att få tillgång till känslan av självtillit; för att färglägga livet.

Den vetenskapliga studien bakom metoden visade att regelbunden kravlös dans med fokus på rörelseglädje gav förbättrad självskattad hälsa, stärkt självtillit, minskade kroppsliga och emotionella stressrelaterade besvär, minskad trötthet liksom minskad användning av smärtstillande hos målgruppen tonårsflickor med psykosomatiska besvär som huvudvärk, magsmärta, oro och nedstämdhet.

Vi som jobbar med projektet

Anna Widing, projektledare och Dans för Hälsa-instruktör, anställd som danslärare på Kulturskolan och Carola Rydh, Dans för Hälsa-instruktör och danslärare på Kulturskolan.

Hur kommer jag i kontakt med Dans utan krav?

Anmälan till Dans utan krav går alltid genom skolans elevhälsa. Prata med din skolsköterska eller kurator. Du kan också kontakta Anna eller Carola för mer information, se kontaktuppgifter nedan.

ny_loggor_dans-utan-krav

Kontakter