Gå till innehållet

Östhammars stad 650+

Hipp, hipp hurra, Östhammars stad fyller 650 år. I mars 2018 är det 650 år sedan Östhammars stad fick sina stadsprivilegier förnyade av Albrekt av Mecklenburg. Det vill vi fira med jubileumsaktiviteter under perioden mars till september.

Jubileets aktiviteter arrangeras av kommunen, företag och föreningar. Eftersom staden egentligen är äldre än 650 år går jubileet under temat ”Östhammars stad 650+”. Firandet ger oss tillfälle att både blicka bakåt och framåt och reflektera över vår resa. Vad är det som har gjort att vi är där vi är idag? Och vad gör vi idag som kommer att påverka morgondagen? Hur såg det ut för 100 år sedan eller 500 år sedan. Hur kommer det att se ut här om 100 eller 650 år?

Sammanfattning av jubileumsprogram klicka på -  Evenemang Östhammars stad 650+

650-årskalaset i Östhammar 31 maj 2018

Östhammarsborna firade sin stads 650-årskalas i strålande sol, söndagen den 27 maj.

Deltog i firandet gjorde landshövdingen, tyska ambassadören, kommunalråden och Kultur- och fritidsnämndens ordförande. Samtidigt invigdes det nyrenoverade Rådhustorget och den nya digitala ljudpromenaden. Al Fine spelade tillsammans med elever från Kulturskolan och Östhammars kommun bjöd på tårta. Dessutom spelade Östhammars storband på torget.

Födelsedagskalaset lockade många att besöka Rådhustorget. Frida och John Strömberg, med barnen Amelia och Charlie, från Östhammar var med och firade (bilden). 

Jubileumskalas 21 maj 2018

Snart är det dags för födelsedagskalas!

Vi samlas på Rådhustorget tillsammans med landshövdingen, tyska ambassadören, kommunalråden och Kultur- och fritidsnämndens ordförande för att fira 650-åringen med sång och tal. Mariette, som senast sågs i årets Melodifestival med låten "A Million Years", gästar jubileumsfirandet. Rådhustorget och dess konstverk invigs och det blir premiär för Östhammars stads nya ljudpromenad som tar dig tillbaka i tiden med berättelser från förr. Al Fine spelar tillsammans med Kulturskolan och Östhammars kommun bjuder på tårta. Östhammars Storband spelar och den som är danssugen får gärna ta sig en svängom på torget. Välkommen!

Datum: söndag 27 maj
Tid: 12.00
Plats: Rådhustorget, Östhammar

 

En höjdpunkt i jubileumsfirandet 27 april 2018

Nu är det äntligen klart vilka artister som kommer att uppträda i samband med sommarens jubileumskonsert på Krutudden den 30 juni.

Det blir en skräddarsydd konsert med gäng artister som tillsammans bjuder på en härlig mix av musik och humor. På scen: Christer Sjögren från Vikingarna, Carola Häggqvist, Markoolio, LaGaylia och Lennie Norman samt ett stort live band och extra blås med kör. Clabbe ”Rakt över disk” af Geijerstam är konferencier.

- Det är ett bra tillfälle för oss att fira Östhammars stads 650-årsjubileum tillsammans med invånare och besökare, säger Peter Nyberg, kommundirektör.

Konserten arrangeras av Pär Gustavsson, AB Gugges Disco, och sponsras av Östhammars kommun. Det är ett familjeevenemang, med flera olika artister för att attrahera en bred målgrupp.  Mer information om biljettförsäljning kommer.

Tipsa alla du känner känner, det kommer att bli en dag att minnas!

Ett jubileumsår för Östhammars stad 5 januari 2018

Den 25 mars 2018 är det 650 år sedan Östhammars stad fick sina stadsprivilegier förnyade av Albrekt av Mecklenburg. Vi tar tillfället i akt att lyfta fram stadens historia och samtidigt reflektera över vår samtid och vart vi är på väg.

Jubileumsfirandet startar den 25 mars med en familjedag med våfflor, fiskdamm, skattjakt, musikunderhållning och uteaktiviteter i parken vid Källör. Därefter arrangeras ett stort antal aktiviteter under det sex månader långa jubileumsfirandet, som avslutas i september med Framtidsveckor i Kulturhuset Storbrunn.

Invigning av Rådhustorget

Under våren arrangeras en fisketävling och en mässa med temat hav, fiske och fritid på Sjötorget. Här genomförs även ett konstprojekt tillsammans med barn, som ska resultera i ett nytt konstverk i parken vid Källör. I maj genomförs Stadsloppet för 39:e året i rad och den sista helgen i maj är det Albrektsmässa, där Östhammars stads 650-firande uppmärksammas med artistuppträdande och jubileumsmiddag. Samma helg invigs Rådhustorget med tårta och familjeevenemang. Dick Harrison, författare och historieprofessor, kommer för att berätta om kungarnas och pestens tid i det medeltida Östhammar. En ny digital ljudpromenad invigs, där du kan höra berättelser från förr och hur det lät på gatorna i staden för 100 år sedan.

Kulturfestival och mycket mer

I juni hålls Östhammars Kulturfestival med inslag av bland annat sagofigursparad, action painting, cirkus, dans och musik. Senare i juli blir det hemvändardag och visning av vattentornet och i slutet av sommaren genomförs Summer Camp och Cup Scandinavia i Kettlebells.

Vid Socitetshuset Källör hålls en riktig kurortsdag med fotbad, fotmassage, yoga och gympa. Här kan du lyssna på brunnsmusik och låna sekelskifteskläder för att fotografera dig framför en av fotograf Skötsner-Edhlunds kulisser.

Plats för fler

Många aktiviteter och evenemang är fortfarande i ett planeringsstadium, vilket kan betyda eventuella ändringar i programmet.

Har du ett evenemang som passar in i firandet? Kontakta Lisa.Karm.Togo@osthammar.se senast den 1 mars.

Östhammars stad fyller 650 år – det ska vi fira! 22 september 2017

Ett festligt sommarhalvår planeras för att fira Östhammars stads 650-årsjubileum. Företag och föreningar med flera kommer att arrangera ett stort antal jubileumsaktiviteter i Östhammar under perioden mars till september 2018

I mars 2018 är det 650 år sedan Östhammars stad fick sina stadsprivilegier förnyade av Albrekt av Mecklenburg. Det kommer att firas med ett stort antal jubileumsaktiviteter. Först ut är ett våffelkalas den 25 mars, ett samarrangemang mellan Bygdegårdsföreningen Källör och Östhammars kommun.

Flera företagare och föreningar är redan i gång och planerar sina respektive bidrag till jubileumsfirandet. På programmet står hittills utställningar, Kulturfestival, Hemvändardag och invigning av Kulturhuset Storbrunn. Ett jubileumssigill finns särskilt framtaget för att sätta fokus på de aktiviteter som genomförs i samband med jubileumsfirandet.
– Firandet är ett tillfälle för oss att blicka både bakåt och framåt i tiden och tillsammans skapa engagemang och stolthet för vårt samhälle, säger Lisa Karm Togo, projektledare på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kultur- och fritidsförvaltningen har tillsammans med Tillväxtkontoret fått uppdraget att samordna programmet, som håller på att ta form.
Lisa Karm Togo vill gärna komma i kontakt med fler som vill arrangera evenemang eller som har andra idéer kring firandet. 

Påbörjad
20 mars 2018
Senast uppdaterad
31 maj 2018
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa

Kontakta oss

Skicka e-post till kultur- och fritidsförvaltningen