Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen,  29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet.

Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset.

läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Eldning utomhus

Ny avfallsförordning förbjuder eldning i trädgården

Från och med 1 januari 2024 är det inte längre tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

Den nya avfallsförordningen säger att mat- och bioavfall ska sorteras separat. Det innebär att du antingen behöver lämna ditt trädgårdsavfall till kommunens återvinningscentraler eller kompostera det på tomten.

Vad räknas som trädgårdsavfall?

Om du är fastighetsägare ansvarar du för att ta hand om ditt eget trädgårdsavfall det vill säga löv, häckklipp, fallfrukt, gräsklipp, ogräs, ris, grenar, mossa etc.

Du kan skapa en fantastisk jord till dina växter på ett miljövänligt sätt genom kompostering på din egen tomt så länge du inte blandar i köksavfall. Trädgårdsavfallet kan även lämnas till kommunens återvinningscentraler om du inte har möjlighet eller vill kompostera. Dit lämnas också stubbar, stammar och stockar.

Att elda upp sitt trädgårdsavfall för att bli av med det är inte tillåtet. Dumpning av trädgårdsavfall i skogen eller på annan plats anses som nedskräpning enl. 15 kap. 30 § miljöbalken och är ett miljöbrott som kan polisanmälas.

Trädgårdsavfall får inte dumpas i den gemensamma naturmarken på grund av att:

  • en lövhög kan växa sig väldigt stor med tiden och har en tendens att dra till sig annat avfall som kan vara miljöfarligt.
  • trädgårdsavfall skapar övergödning vilket ändrar markfloran till att mestadels bestå av stora hallonsnår och brännässlor, den kan även öka spridningen av invasiva främmande växtarter.
  • trädgårdsavfall som ligger intill ett vatten/vattendrag läcker ut näring och kan leda till syrefattigt vatten eller stoppa upp vattenflödet.
  • skador på trädens rötter och stam uppstår när trädgårdsavfall läggs i högar mot trädstammarna. De blir lätt angripna av svampar som minskar trädens livskraft och ökar därmed risken att träden faller omkull.

Eldning i samband med valborgsfirandet

Östhammars kommun arrangerar inga majbrasor. Om du planerar att anordnar en offentlig valborgsmässoeld behöver du meddela detta till oss senast den 29 april.

Förse oss med följande uppgifter:

  • Kontaktuppgifter till den som ska anordna majbrasan

  • Var firandet ska anordnas

  • Under vilka tider ni ska elda

  • Hur mycket avfall och vilket typ av avfall som ska eldas

  • Vilka säkerhetsåtgärder som vidtas för att det inte uppstår olägenhet för människors hälsa och miljö.

Skicka uppgifterna till: ByggochMiljonamnden@osthammar.se

Om du ska elda på en offentlig plats och inom detaljplanerat område ska polisen kontaktas. 

Kontakta polisen på telefon 114 14 eller fyll i deras blankett webben. Allmän sammankomst | Polismyndigheten (polisen.se)

Kontakter