Gå till innehållet

Klimatanpassning

Hej politiker i Östhammars kommun!
Jag undrar hur planen för Östhammars kommuns klimatanpassning ser ut? Har ni divesterat eller när kommer ni att genomföra det? Hur ska kollektivtrafiken stärkas så att fler kan välja att ta bussen istället för bilen? Finns några planer på ett spårsystem till Uppsala, Norrtälje, Tierp och Gävle? Hur kan ni stimulera omställningen till en fossilfri fordonsflotta? Finns det några laddstationer för elbilar i kommunen? Hur förenklar ni för gång och cykeltrafikanter? Finns planer på fler gång och cykelvägar, säkra övergångsställen och upplysta gator? Hur ska ni stimulera till att fler investerar i solceller och vindkraft? Finns det en plan för att införa mer vegetarisk och ekologisk mat i skolorna och på äldreboendena? Hur samverkar ni med lokala matproducenter så att de kan leverera sina varor till kommunala verksamheter? Hur ska ni ställa om bidragssystemet så att ekologiska bönder och matproducenter gynnas och blir fler? Hur ska ni nå ut med information om klimatanpassning till företag, institutioner och invånare i kommunen? Hur ska byggnader miljöanpassas? Uppfyller de nya byggnader som uppförs i kommunen krav som gör att energiförbrukning och klimatpåverkan minimeras? Hur ska ni stimulera till cirkulära modeller istället för ökad konsumtion?
Kort och gott: Hur ska Östhammars kommun bli ett föredöme i omställningen till ett hållbart och klimatsmart samhälle och bidra till att jordens uppvärmning inte överstiger 2 grader (jämfört med förindustriell tid)?
Ser fram emot era svar!
Med Vänliga Hälsningar
Elina Mattsson


Socialdemokraterna.gif Socialdemokraterna

Många intressanta frågor. Svarar med utgångspunkt från Socialdemokraternas partiprogram och exempel på vad Östhammars kommun gör.
Ett långsiktigt hållbart samhälle kräver att goda ekonomiska framsteg förenas med internationell social rättvisa och skydd av vår gemensamma miljö. Livskvalitè i bra miljöer för människor, djur och natur. Ett ekologiskt samhälle med frisk luft, rent grundvatten, rena sjöar och hav och levande skogar.
Östhammars kommun är en miljömedveten folkhälsokommun där vi jobbar med.
Närproducerade livsmedel upphandlade enligt svensk djurskyddslag, med en gemensam distributionscentral. Elbilar, med tillgång till elstolpar. En fossilfri kommun med förnybar energi och energieffektiviseringsåtgärder. En utvecklad kollektivtrafik med ökad andel anropsstyrd trafik. Gång och cykelvägar i större omfattning enligt en prioriterad plan. Åtgärder för renare fjärdar. källsortering för att nämna några. En hållbar utveckling för framtida generationer är ett ständigt pågående prioriterat arbete.


BOA.jpg Lokalpartiet BOA

Hej Elina

Du har många spännande frågeställningar och jag väljer att fokusera på ett par viktiga områden där kommunen har det avgörande ansvaret. Jag som marknadsliberal är fast övertygad om att det är genom människors egna fria val som de stora förändringarna kan göras, i form av att vi själva väljer att t ex köpa lokalproducerad mat, att själva efterfråga elbilar och framförallt flyga mindre. För att uppnå trovärdighet i miljöarbetet måste insatsen alltid sättas i relation till nyttan, d v s små aktiviteter som gör väldigt lite nytta i det stora hela lätt kan uppfattas som s k plakatpolitik.
Kommunen skall så klart i möjligaste mån gå före och visa vägen mot klimatsmarta val, men det måste samtidigt sättas in i en ekonomisk kontext då allas pengar, d v s kommunalskatten alltid måste hushållas med. De områden kommunen aktivt ska prioritera inom detta område är kommunikationer och sin egen information till invånarna.

Kommunen har en betydande roll vad gäller att verka för nya bättre kommunikationer i form av cykelvägar och gärna spårburet så klart. Men då vi samtidigt måste vara realistiska med att det här är en glesbygd, vilket tyvärr aldrig ekonomiskt klarar den storleken på investering då den kritiska massan är för liten. Däremot skall kommunen medverka till ett minskat behov av transporter som att t ex satsa på sin småskalighet och möjliggöra kommunal service i form av skola och äldrevård nära brukarna d v s de boende, som vi t ex gjorde nu senast i fullmäktige där vi jobbat för en mindre skala på nya Frösåkersskolan för att bl a möjliggöra fortsatt överlevnad av nuvarande mindre skolor. Kommunens personal har även en stor egen jobbrelaterad bilburen förflyttning som självklart skall göras eldriven så snart bilflottan skall bytas ut. Kommunen har även en roll i att möjliggöra boende i hela kommunen i form av bredband, något jag t ex skulle ha använt mervärdespengarna till! Det absolut bästa sättet att klimatneutralt framtidssäkra samhället på.

Kommunen har även en skyldighet att informera om sitt egna miljöansvar, samt vilka förväntningar man har på sina invånare. Men då krävs det ju att kommunen även ser sina egna oerhörda brister t ex vad gäller vatten och avlopp, och hur man ska ta itu med detta.

Slutligen om kommuner och andra offentliga organisationer har möjlighet att divestera i egentlig mening är jag tveksam till, då kommunallagen inte tillåter förvaltning av invånarnas tillgångar på det sättet. Däremot kan självklart kommunen sälja saker man anser vara oetiska eller på andra sätt inte passa i sitt ägande.
Det är dock inte bara den ökande mängden av koldioxid vi har problem med i Östhammarspolitiken, utan även klyschor och floskler som kan vara minst så miljöpåverkande! Men det är ju en annan historia…


Liberalerna.jpg Liberalerna

Elina
Du har en lång önskelista på mål som borde uppfyllas. Jag har samma önskelista som du och jag tror att de flesta politiker delar dina önskningar.
Du vänder dig till politiker men jag tror att ingen politiker kan åstadkomma något i frågan så som den är ställd. De som du bör vända dig till är aktörerna, de som har möjlighet att agera så klokt som du efterfrågar.
Det är som sagt inte politikerna utan företagarna som kan åstadkomma något. Alla de som kan urskilja en affärsidé i allt det som du önskar.
Sen kommer politikerna in i bilden. Det är vi politiker ska se till samhället blir så organiserat att de kreativa företagen kan utveckla sina idéer så att det främjar samhället så som du önskar.
Politiken måste befrämja de goda idéerna.
En avgörande fråga är hur vi förhåller oss till vinst. Det som är drivande i ett företag är vinst. Man satsar på det som ger den vinst som kan främja det enskilda företagets utveckling. Något annat vore ren dumhet. Det handlar inte om girighet, som det ofta framställs av vissa partier, det handlar om att företagaren har ansvar för att det enskilda företaget utvecklas på ett bra sätt.
Marknadsför företaget något som tillfredsställer de mål som du räknat upp finns det ingen anledning för politiken att förhindra det.
Men det händer att det uppkommer oacceptabla övervinster. Det ser även jag som ett stort problem. Men lösningen på det är att befrämja konkurrensen. Här kan politiken göra en del men också vi enskilda. När vi betalar en krona extra för mjölken på ICA för att stödja vissa bönder gör vi en viktig insats.
Christer Bohlin
Liberalerna


Miljöpartiet.gif Miljöpartiet

Hej Elina!

Miljöpartiet arbetar aktivt med klimatfrågan på olika sätt, och med andra miljöfrågor också, såklart.

Miljöpartiet har motionerat (2013) om att röja igenväxande sjöar och vattendrag och använda ”renset” för biogasproduktion. Denna motion avslogs tyvärr, men vi jobbar vidare med biogasfrågan, och gläds åt att matavfall numera samlas in i Östhammars kommun och används för just biogasproduktion.

Miljöpartiet tog initiativ (2006) till att kommunen skulle ha en gång- och cykelvägsplan, som finns kvar och har uppdaterats flera gånger. Vi har yrkat i Kommunfullmäktige (2014) att vi även ska satsa på cykelvägar mellan tätorterna. Tyvärr har det förslaget avslagits, eftersom det anses för dyrt. Vi anser dock fortfarande att det är möjligt att knyta ihop tätorterna med cykelvägar till en rimlig kostnad. Man måste ju inte lägga cykelvägen precis bredvid bilvägen. Då blir det dyrt, det förstår vi också! Vi tänker oss i stället att man kan bygga kortare sträckor cykelväg som ansluter till småvägar som redan idag kan användas för cykling. Ett exempel på det är den korta cykelväg utanför Hargshamn som beviljats kommunalt stöd, och som knyter ihop redan befintliga småvägar som används av cyklister. Där har man med mycket små medel lyckats göra stor skillnad! Det beslutet kom med anledning av ett medborgarförslag, och vi vill gärna se liknande satsningar i andra delar av kommunen. Det gäller helt enkelt att tänka kreativt, och att inte fastna i bilnormen.

Vi yrkade också (2014) att kommunen ska ta fram en plan för att bli klimatneutral till år 2020 (yrkandet avslogs, men vi jobbar vidare med frågan), att en utredning skulle göras angående möjligheten för kommunen att köpa in sig i vindkraft, som inte behöver produceras inom kommunens gränser (yrkandet avslogs), att målvärdena för minskning av koldioxidutsläpp från tjänsteresor med bil respektive andelen förnybart bränsle i kommunens tjänstebilar ska vara 50 % (yrkandet avslogs), att kommunen ska bygga laddstolpar för elbilar och elcyklar (laddstationer finns nu i Östhammars kommun på den nya parkeringen vid Bilstagärdet), att andelen ekologiska livsmedel ska ha ett målvärde på 50 % till år 2018 (yrkandet avslogs) och att en plan tas fram för miljöförbättrande åtgärder i första hand för Dannemorasjöns vattenområde (yrkandet avslogs).

Vi har dessutom skrivit ett antal motioner: ”Åtgärder för att förbättra vattenmiljön i Dannemorasjöns vattenområde” (avslagen), ” Förslag till energibesparande åtgärder inom Östhammars kommun” (ännu ej besvarad), ” Utredning av möjliga klimatvinster för senare ansökan om lokalt klimatstöd” (och i förlängningen om upprustning av Hargshamnsbanan för att kunna bedriva persontrafik – tyvärr avslogs den motionen, då de uppgifter vi fått från Trafikverket inte alls stämde enligt kommunens klimatstrateg).

Vi har också interpellerat om åtgärder för Sandmagasinet m.m. vid Dannemora gruvområde (område med arsenik och asbest i marken, som bland annat används som motocrossbana).

Kollektivtrafiken sköts av Landstinget, men en viktig sak man kan göra på kommunal nivå är att bygga bra pendlarparkeringar. Alla kan inte ha kollektivtrafik utanför dörren, men om det finns bättre möjligheter att ta bilen bara delar av sträckan om man ska från Östhammar till exempelvis Uppsala så är det bra för både den enskilde och för miljön.

När det gäller matfrågan har vi fått följande svar från en partistyrelseledamot: ”Inom regeringsarbetet har Miljöpartiet fått igenom tydliga skrivningar om svensk och ekologisk mat i regeringsförklaringen: "En långsiktig livsmedelsstrategi tas fram för att öka matproduktionen i Sverige och stödja ökad svensk och ekologisk matkonsumtion.” Arbetet med livsmedelsstrategin pågår och planen är att det ska bli en proposition som lämnas till riksdagen innan sommaren. Där vi vill vi se ett höjt mål för ekologisk produktion och konsumtion, precis som det mål vi fick igenom i skrivelsen om ekologisk mat förra gången vi samarbetade med socialdemokraterna på riksplanet (2002-2006, se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Ekologisk-produktion-och-konsu_GT0388/ ) Det inriktningsmål som riksdagen då antog för ökad offentlig konsumtion av ekologiska livsmedel (25 % till år 2010) har varit viktig för den positiva utveckling som vi sett i kommuners och landstings upphandling av ekologiska livsmedel.

Samtidigt är den viktigaste faktorn för en god utveckling av det ekologiska lantbruket att det finns en stark efterfrågan. Här har kommunen som inköpare en mycket viktig roll, och det är också viktigt att kommunen underlättar för lokala ekologiska producenter att bli leverantörer. Den distributionscentral som Östhammar och Tierps kommuner nu planerar för kommer förhoppningsvis att åstadkomma just det.

Det är också viktigt att underlätta för oss vanliga konsumenter att välja ekologiskt. Vi har tidigare drivit att momsen ska sänkas på ekologisk mat. Det är dock inte förenligt med EU-rätten, men i den kommande strategin för Hållbar konsumtion, som vår konsumentminister Per Bolund (MP) ansvarar för och som kommer att presenteras 2017, är livsmedel ett av nyckelområdena. ”

På kommunal nivå yrkade MP i Kommunfullmäktige (2011) att kommunen ska följa Miljöstyrningsrådets baskrav, vilket också blev fullmäktiges beslut.

När det gäller nya byggnader i kommunen vill vi att de ska vara miljövänliga och energismarta, gärna passivhus eller ännu hellre så kallade ”plushus” som ger mer energi än de förbrukar. Solceller på alla nybyggen vore ett bra första steg!

Med vänlig hälsning

Kerstin Dreborg, gruppledare


Centerpartiet.gif Centerpartiet

Tack Elina för många bra, spännande och utmanande frågor.

Vi väljer att citera ett avsnitt ur vårt kommunala handlingsprogram "Utveckling och välfärd - genom långsiktigt hållbar tillväxt " som gäller för den här mandatperioden 2015-2018. Programmet är indelat i fem områden varav ett handlar om Den gröna kommunen.

Centerpartiet vill se Östhammars kommun som den miljömedvetna, gröna kommu­nen för hållbar utveckling med ett öppet landskap, gröna skogar, en levande skär­gård och attraktivt boende i våra tätorter och på landsbygden.

Centerpartiets vision innebär: Kommunen har ett långsiktigt mål för en hållbar miljö­rik­tig energiförsörjning och minskad energianvändning samt ett utvecklat miljöled­ningsarbete. En stark miljöprofil ger en positiv framtidsutveckling med miljömed­vetna medborgare och företag som skapar framtidsjobb inom områdena livsmedel, miljö, energi och teknik. Vi har en positiv uppväxtmiljö för barnen, spännande för de unga och säker för de äldre.

Vi i Centerpartiet vill ha väljarnas förtroende att under mandatperioden driva följande frå­gor:

Östhammars kommun ska vara ett föredöme genom att Miljöstyrningsrådets upp­handlingskriterier används vid all upphandling och genom omställning till förny­bar energi. Därigenom kan krav ställas som gynnar lokal- och närproduce­rade inhemska livsmedel och som tas fram enligt svenska djurskyddsregler.
Energieffektivisera kommunens lokaler och ta bort direktverkande el för uppvärm­ning. Kommunen anskaffar bara miljöbilar och arbetar för att bli en fos­sil­bränslefri kommun.
Utveckla kommunala miljöräkenskaper och ett miljöledningssystem samt miljöcer­tifiera delar av den kommunala verksamheten.
Ett aktivt klimatstrategiskt arbete utvecklas i kommunen.
Bevara jordbruksmark för livsmedels- och energiproduktion.
Utveckla Östhammar till en hälsofrämjande kommun och gör den också till en rättvise­märkt ekokommun.
Utveckla kollektivtrafiken genom ökad flexibilitet och anropsstyrd trafik i dialog med Landstinget som har ansvaret för kollektivtrafiken.
Arbeta för utbyggnad av gång- och cykelleder.
Utveckla och sköta grönområden, parker och kulturmiljöer är viktigt för kommu­nens attraktions­kraft.
Bilda ett kommunalt naturreservat av Gammelhusområdet.
Förbättra vattenkvaliteten i våra känsliga sjöar och vattendrag genom tillämpning av mo­dern kunskap och teknik. Förverkliga de inledda restaureringsinsatserna i Öst­hammars- och Granfjärdarna och bygg våtmarksrening för spillvattnet från Öst­hammars renings­verk.
Utveckla ett hållbart VA-system som kan möta en framtida expansion i kommu­nen samt säkerställa kapaciteten vid reningsverken.
Vår utgångspunkt är att det långsiktiga skyddet av människor och miljö är helt avgörande när SKBs ansökan om byggande av ett slutförvar granskas. Lika viktigt är att livsbetingelserna för nu levande människor och miljön inte försämras. Cen­ter­partiet arbetar målmed­vetet för att kommunens organisation ska ha full kom­petens för ett slutligt kommunalt ställ­ningstagande.
Den beslutade källsorteringen av organiskt avfall ska genomföras. Avfallet bör användas för biogasproduktion.
Arbeta för en utbyggnad av vindkraften på lämpliga platser med beaktande av miljökonse­kvenserna. Den antagna vindkraftsstrategin ska genomföras.
Utveckla kommunen till att bli en pilotkommun för utveckling av förnybar energi.

Arbetet närmar sig nu också mer konkret att en distributionscentral ska kunna startas för att underlätta för lokalproducerade livsmedel.

Centerpartiet i Östhammars kommun
Bertil Alm
kommunkretsordförande


Frågan ställdes av
Elina Mattsson
Slutdatum
2016-06-02
Status
Besvarad
Frågan ställdes till
  • Socialdemokraterna
  • Moderaterna
  • Lokalpartiet BOA
  • Liberalerna
  • Miljöpartiet
  • Vänsterpartiet
  • Sverigedemokraterna
  • Centerpartiet
  • Kristdemokraterna
Sociala medier