Gå till innehållet

Bergrummet

Bergrummet - en podd om slutförvarsfrågan i Östhammars kommun - drivs av kommunens slutförvarsorganisation och handlar om vårt arbete runt slutförvaring av radioaktivt avfall.

Programledare är Anna Bergsten och Magnus Degerman. Det är även vi som jobbar tillsammans med en grupp politiker med de här frågorna i vår kommun.

Du kan också läsa mer om oss och vad vi gör på vår webbsida: www.slutforvarforsmark.se

Avsnitt

Avsnitt 11: Gölgrodan

Du hittar en textad version HÄR.

Dagens avsnitt spelades in vid en göl i en skog i Forsmark. Vi mötte upp Sara Nordén, som är biolog hos SKB, för att prata om gölgrodor, artskyddsdispenser och vikten av att ta hand om djur och miljö i slutförvarsprojekten. Det började ösregna precis när inspelningen började så vi ber om ursäkt för stundvis halvdant ljud.

Publicerat 2024-06-17

Avsnitt 10: Politisk tillbakablick

Du hittar en transkriberad version HÄR.

Vi tittar tillbaka på hur två erfarna politiker i kommunen upplever slutförvarsprocessen. Hur har samarbetet mellan partierna gått, och hur har det internationella intresset sett ut genom åren? Vad gör Östhammars kommun så intressant för andra länder? Hör P-O och Maggan berätta om sina erfarenheter.

Publicerat 2024-04-19

Avsnitt 9: Lokala säkerhetsnämnden

Här hittar du en transkriberad version av avsnittet.

Enligt svensk lag ska allmänheten ha insyn i det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet. Därför finns det en lokal säkerhetsnämnd i varje kärnkraftskommun. I dagens avsnitt gästas vi av Lennart Owenius som är ordförande i Lokala säkerhetsnämnden i Östhammars kommun. 

Publicerat 2024-03-20

Avsnitt 8: Säkerhetsanalysen

Du hittar en textad version HÄR.

I det här avsnittet av Bergrummet talar vi om stegvis prövning och säkerhetsanalyserna. Michael Egan från Strålsäkerhetsmyndigheten berättar om det arbete myndigheten gör inom de här frågorna.

publicerat 2024-03-01

Avsnitt 7: SFR

Du hittar en textad version av avsnittet HÄR.

Från papper till handling. Det börjar hända mer på SKBs område i Forsmark nu. Det befintliga slutförvaret för radioaktivt avfall, SFR, ska byggas ut och maskinerna arbetar för fullt ovan jord för att förbereda detta. Bergrummet gästas av Peter Wass som jobbar med de här frågorna hos Svensk kärnbränslehantering AB.

Publicerat 2024-02-16

Avsnitt 6: Key Information File

Hur bevarar man information om farliga slutförvar över lång tid? Kan det vara lämpligt med en enkelt tillgänglig "nyckel" som uppdateras löpande så att kommande generationer förstår? En Key Information File - KIF - är ett försök till att bli en sådan nyckel. Vi har Anna Storm och Thomas Keating från Linköpings universitet som berättar om sitt forskningsprojekt. I det här avsnittet pratar vi engelska.

Projektets hemsida: https://nuclearmemory.wordpress.com/about/

Transkriberad version hittar du HÄR. 

Transkriberad och automatiskt översatt version hittar du HÄR.

Publicerat 2024-02-05

Avsnitt 5: Julspecial

Du hittar avsnittet transkriberat i textform HÄR.

I vår julspecial summerar vi året som gått och vad vi ser fram emot under nästa år. Marie, Anna och Magnus finns i studion. 

Publicerat 2023-12-18

Avsnitt 4: Miljöorganisationer

Transkribering av avsnittet hittar du HÄR.

detta avsnitt fokuserar vi på en av de miljöorganisationer som länge engagerat sig inom slutförvarsfrågorna; MKG - Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning. Johan Swahn, kanslichef för MKG, är med på telefon och berättar om deras roll och arbete.

Publicerat 2023-12-08

Avsnitt 3: Politiskt perspektiv

Transkribering av avsnittet hittar du här.

I detta avsnitt samtalar vi med två politiker från vår slutförvarsorganisation. Hur ser de på sitt uppdrag och hur har det utvecklats över åren? Bertil Alm besöker Magnus och Anna i studion, medan Filip Uthammar är med via telefon från ett stillastående tåg någonstans i Sverige.

Publicerat 2023-11-10

Avsnitt 2: Samarbete med Oskarshamn

Transkribering av avsnittet hittar du här.

Östhammars kommun och Oskarshamns kommun har länge jobbat sida vid sida inom slutförvarsfrågorna. Båda kommunerna huserar verksamheter som ingår i slutförvarssystemet. I detta avsnitt har vi med oss Rolf Persson på länk, och han jobbar med de här frågorna i Oskarshamn. 

Publicerat: 2023-10-11

Avsnitt 1: introduktion

Transkribering av avsnittet hittar du här.

I första avsnittet av podden "Bergrummet" går vi kortfattat igenom vilka vi är, vad vi gör och varför. Frågan är betydligt bredare än så och vi kommer under seriens gång att djupdyka i lite av varje inom slutförvarsfrågorna. Stort som smått. 

På bilden syns fr.v. Marie Berggren och Anna Bergsten.

Publicerat 2023-09-15