All information om helgen och praktikaliteter kommer främst finnas på vår gemensamma sida under Svenaka Jägareförbundet Uppsala län senare under hösten, men vi ger också översiktlig information här nedan.
Inför jakt
Under den här helgen gäller samma regler som vid vanlig jakt, det vill säga man måste ha jakträtt där man jagar alternativt bli inbjuden som jaktgäst av ett jaktlag. Den som är intresserad av att vara med under jakten kan ta kontakt med ett jaktlag och se om det finns plats.
Ingen jakt sker i detaljplanerat område under vildsvinhelgen.
Viltundersökarkurs
Inför jakten ordnar Svenska Jägareförbundet en viltundersökarkurs för dig som ska undersöka vilt före leverans till en vilthanteringsanläggning.
Om du eller någon annan i jaktlaget har gått kursen kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg som du tar med till slakteriet, och du behöver då inte ta med de röda organen när du lämnar in viltet.
Efter jakt
Skänka vildsvin till kommunen
I samband med jakten finns möjlighet att skänka vildsvin till kommunen via Månkarbo slakteri & charkuteri. Köttet kommer sedan att serveras i kommunens skola och äldreomsorg. Skolorna i kommunerna vill ha hjärtan till biologiundervisningen, så jägare får gärna ta med alla hjärtan vid inlämningen.
De som väljer att skänka vildsvin till kommunen får ett lokalt presentkort på 200 kr per gris som tack. Kom ihåg att lämna namn, adress och telefonnummer vid inlämning till slakteriet eller våra insamlingsjägare så får du presentkortet i brevlådan.
Viktigt att veta om röda organ
Det är mycket viktigt för dig som jägare att veta att alla röda organ måste med djuret för att det ska kunna besiktas rätt och användas som livsmedel. Det gäller både dig som kör själv till slakteriet och för dig som lämnar in djur till någon av de uppsamlande jägarna i Östhammars kommun.
Trikiner och cesium
Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Månkarbo slakteri & charkuteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet.
Frågor?
Har du frågor vänder du dig i första hand till ditt jägarförbund, kontakter nedan.
Svenska Jägareförbundet
Lars Björk
010-584 76 79
lars.bjork@jagareforbundet.se
Jägarnas Riksförbund
Ulf Lindström
070-519 91 12
uffe.ulim@gmail.com
Lämna in vilt i viltdepå i Harg eller Månkarbo, utanför projektet
Sedan augusti 2022 har Svenskt Gårdsvilt öppnat en viltdepå i Hargs bruk. Där kan du som jägare ansluta dig som leverantör och lämna in vilt för styckning, förädling och försäljning. All information om detta hittar du på www. svenskgardsvilt.se/hargs-bruk. Länk till annan webbplats. Öppnas i nytt fönster.
Du kan även som jägare lämna in ditt vilt till Månkarbo slakteri & charkuteri utanför projektet Vildsvinshelg 2023. Mer info om detta: www.mankarbocharkuteri.se