Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Vildsvinshelg 2024

En av de sista helgerna i november blir även i år en helg med fokus på vildsvinsjakt.

52392976-wild-boar-or-sus-scrofa-also-known-as-the-wild-swine

Vildsvinen minskar något i delar av Sverige men är fortfarande många i våra trakter. Därför genomför vi för fjärde året i rad en gemensam jakthelg tillsammans med Tierps och Älvkarleby kommuner samt Jägareförbundet Uppsala län och Jägarnas Riksförbund.

Mer information kommer senare i höst på Svenska Jägareförbundet under Uppsala län.

Frågor & Svar

Varför en vildsvinshelg?

Vildsvinen är många utmed Upplandskusten. Trots en minskning av stammarna i resten av landet, har de tre deltagande kommunerna och Jägareförbundet uppmärksammat den ökning av vildsvinsstammarna som pågått under många år i norduppland. Vildsvinen skapar problem i tätorterna då de bökar i trädgårdar och på åkrar samt orsakar en del trafikolyckor.

Syfte och mål:

  • Minska vildsvinsstammen i alla tre deltagande kommuner genom en fokuserad och i tid samordnad jaktinsats med förhoppningen om upprepade samordnade jakttillfällen.

  • Sprida kunskap och kännedom om vilt- och då i synnerhet vildsvin som lokalproducerat kött. Öka kunskapen i såväl skolrestauranger som hos allmänheten om jakt, vilt och viltköttet.

  • Påvisa behovet av och verka för ett fungerande system för avsättning av vildsvinskött för att både öka intresset för jakten såväl som för vildsvinet som livsmedel.

Visionen med projektet är att det ska leda till entreprenörskap och nya idéer på hur hanteringen av viltkött lokalt ska kunna genomföras så att det vilt som jagas i norduppland också ska kunna distribueras för våra invånare. Att servera viltkött i våra verksamheter, som i skola och äldreomsorgen, blir ett steg på vägen.

Information till dig som jägare

All information om helgen och praktikaliteter kommer främst finnas på vår gemensamma sida under Svenaka Jägareförbundet Uppsala län senare under hösten, men vi ger också översiktlig information här nedan.

Inför jakt

Under den här helgen gäller samma regler som vid vanlig jakt, det vill säga man måste ha jakträtt där man jagar alternativt bli inbjuden som jaktgäst av ett jaktlag. Den som är intresserad av att vara med under jakten kan ta kontakt med ett jaktlag och se om det finns plats.

Ingen jakt sker i detaljplanerat område under vildsvinhelgen.

Viltundersökarkurs

Inför jakten ordnar Svenska Jägareförbundet en viltundersökarkurs för dig som ska undersöka vilt före leverans till en vilthanteringsanläggning.

Om du eller någon annan i jaktlaget har gått kursen kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg som du tar med till slakteriet, och du behöver då inte ta med de röda organen när du lämnar in viltet.

Efter jakt

Skänka vildsvin till kommunen

I samband med jakten finns möjlighet att skänka vildsvin till kommunen via Månkarbo slakteri & charkuteri. Köttet kommer sedan att serveras i kommunens skola och äldreomsorg. Skolorna i kommunerna vill ha hjärtan till biologiundervisningen, så jägare får gärna ta med alla hjärtan vid inlämningen.

De som väljer att skänka vildsvin till kommunen får ett lokalt presentkort på 200 kr per gris som tack. Kom ihåg att lämna namn, adress och telefonnummer vid inlämning till slakteriet eller våra insamlingsjägare så får du presentkortet i brevlådan.

Viktigt att veta om röda organ

Det är mycket viktigt för dig som jägare att veta att alla röda organ måste med djuret för att det ska kunna besiktas rätt och användas som livsmedel. Det gäller både dig som kör själv till slakteriet och för dig som lämnar in djur till någon av de uppsamlande jägarna i Östhammars kommun.

Trikiner och cesium

Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Månkarbo slakteri & charkuteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet.

Frågor?

Har du frågor vänder du dig i första hand till ditt jägarförbund, kontakter nedan.

Svenska Jägareförbundet
Lars Björk
010-584 76 79
lars.bjork@jagareforbundet.se

Jägarnas Riksförbund
Ulf Lindström
070-519 91 12
uffe.ulim@gmail.com

Lämna in vilt i viltdepå i Harg eller Månkarbo, utanför projektet

Sedan augusti 2022 har Svenskt Gårdsvilt öppnat en viltdepå i Hargs bruk. Där kan du som jägare ansluta dig som leverantör och lämna in vilt för styckning, förädling och försäljning. All information om detta hittar du på www. svenskgardsvilt.se/hargs-bruk. Länk till annan webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Du kan även som jägare lämna in ditt vilt till Månkarbo slakteri & charkuteri utanför projektet Vildsvinshelg 2023. Mer info om detta: www.mankarbocharkuteri.se

Kommunens roll

Östhammars kommun betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Månkarbo slakteri & charkuteri samt betalar för styckningen och övrig hantering av köttet.

De tre kommunerna och Jägareförbundet lottar ut priser bland jägarna som anmäler att de ska delta i jakten. De jägare som väljer att skänka ett vildsvin får ett presentkort per gris som tack.

I början av 2025 serverar vi inom äldreomsorgen och/eller i några av våra skolor köttfärs och korv från de inlämnade vildsvinen.Vildsvinskött är både klimatsmart och närproducerat, saftigt med en mild smak av vilt. Det är en fin råvara som vi vill ge fler chans att få smaka.

Genom projektet vill vi också uppmärksamma möjligheter för jägare att lämna in viltkött för förädling och försäljning på olika sätt och öka intresset bland konsumenter att äta lokalt viltkött.

När det gäller vildsvin i stort är det markägaren som har rådighet att på egen hand eller med hjälp av andra jägare, skjuta vildsvin. Lite mer information om detta hittar du under Jakt och vilt.

Tidigare vildsvinshelger

2023

Cirka 400 jägare deltog i vildsvinshelgen i slutet av november. Totalt lämnades 20 vildsvin in till projektet, varav 8 till Tierps kommun, 1 till Älvkarleby kommun och 11 till Östhammars kommun. 

Utöver de grisar som lämnades in, sköts under helgen ytterligare ett 80-tal vildsvin i de tre kommunerna, vilket också bidrar till syftet med projektet - att minska skador från vildsvin och uppmärksamma lokalt vildsvinskött som livsmedel.

Det var en helg med tufft väder och Östhammars kommun riktar ett tack till de jägare som var ute i snöfall och blåst under helgen. Det är positivt att se ett sådant engagemang. Kommunen vill i synnerlighet tacka de jägare som valde att mot ett lokalt presentkort på 200 kr per vildsvin skänka de skjutna vildsvinen till kommunerna.

Alla inlämnade vildsvin har provtagits, samtliga låg under gällande gränsvärden för cesium och inga trikiner påvisades. Under mars serverades vildsvinskorven i kommunens grundskolor och gymnasium.

2022

Totalt deltog ungefär 400 jägare under vildsvinshelgen och inlämnade djur resulterade i totalt över 3 000 portioner vildsvinsfärs. Hela 15 vildsvin lämnades detta år in till projektet från jägare inom Östhammars kommun, vilket gav 185 kg viltfärs som kunde serveras i kommuns äldreomsorg. Alla inlämnade vildsvin provtogs avseende trikiner och cesium.

Utöver de som lämnades in till kommunerna sköts ytterligare 60 vildsvin under helgen, vilket också bridrar till syftet med projektet.

2021

Samarbetet mellan Östhammars kommun, Tierps kommun och Älvkarleby kommun och Svenska Jägareförbundet resulterade detta år i totalt cirka 9 000 portioner vildsvinsfärs

Totalt deltog ungefär 600 jägare i jakten och ca 150 vildsvin sköts under helgen. Av de fällda vildsvinen lämnades 57 stycken in till projektet, varav 8 stycken från jägare i Östhammars kommun. Det gav 80 kg vildsvinsfärs som sedan serverades i några av kommunens skolor. Alla inlämnade vildsvin provtogs avseende trikiner och cesium.

Arrangörer och kontakt

Östhammars/Tierps/Älvkarleby kommuner, Jägareförbundet Uppsala län och Jägarnas Riksförbund.

Frågor gällande jaktens genomförande:

Svenska Jägareförbundet
Lars Björk
010-584 76 79
lars.bjork@jagareforbundet.se 

Jägarnas Riksförbund
Ulf Lindström
070-519 91 12
uffe.ulim@gmail.com

Frågor kopplat till kommunens medverkan:

Östhammars kommun
Camilla Andersson
0173-864 10
camilla.andersson@osthammar.se