Gå till innehållet

Dags att sätta betyg på Östhammars kommuns arbete

Hur lever kommunen upp till invånarnas förväntningar om att bo och leva här? Det hoppas man kunna besvara genom höstens medborgarundersökning som årligen skickas ut från Statistiska centralbyrån, SCB. 1200 slumpvis utvalda personer kommer att få en enkät i brevlådan och därmed möjlighet att tycka till om kommunens arbete.

− Resultatet av undersökningen fungerar som underlag när vi prioriterar, målsätter och arbetar. Därför är vi naturligtvis måna om att så många som möjligt av de som får enkäten väljer att svara, säger kommundirektör Peter Nyberg.

I medborgarundersökningen, som pågår mellan 7 september och 5 november, får man svara på frågor inom tre olika områden:

  1. kommunen som plats att leva och bo på
  2. kommunens verksamheter
  3. kommuninvånarnas möjlighet till inflytande i kommunen

I år finns även ett antal extra frågor för att fånga upp invånarnas upplevelse av den pågående corona-pandemin.

Mål att få fler att svara på enkäten

Förra året var svarsfrekvensen 45 procent men i åldersspannet 18-29 år bara 23 procent. 2019 var motsvarande siffror 43 respektive 18 procent.

− Vi gläds såklart åt att fler och fler väljer att svara på enkäten men målsättningen är att svarsfrekvensen ska öka ytterligare i år, särskilt i åldersgruppen 18-29 år som historiskt haft en lägre svarfrekvens än totalen. Vi hoppas att så många som möjligt tar sig tid att svara på enkäten och ser värdet i att göra sin röst hörd, säger kommunens kvalitetsutvecklare Fredrik Hübinette och Ida Eklöf.

Svara via webb eller pappersenkät
Du som är med i undersökningen kan själv välja att lämna dina svar i pappersenkäten, som man fått hem i brevlådan, eller att logga in och svara via webben. Den som svarar via webben kan också välja att besvara enkäten på engelska, finska eller spanska. Pappersenkäten finns också översatt till arabiska och kan beställas från SCB.

Alla kan lämna synpunkter
Självklart är du välkommen att tycka till även om du inte är en av de 1200 invånare som får en enkät i brevlådan. På kommunens hemsida finns ett antal tjänster för att underlätta och uppmuntra delaktighet och inflytande för dig som kommuninvånare. Läs mer på www.osthammar.se/demokrati

Du är också alltid välkommen med dina frågor och ärenden till Östhammar Direkt på telefon 0173-860 00 eller via e-post till osthammardirekt@osthammar.se

Tidigare års resultat av medborgarundersökningen hittar du här.

Publicerad
3 september 2020
Senast uppdaterad
3 september 2020