Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00

För mer info se Gästrike vattens hemsida

Teater i en likbod, magi i världsklass och musik av en bortglömd tonsättare

Äntligen kultur igen! 30 oktober till 7 november går Östhammars kulturvecka av stapeln. Veckan fylls med konserter, teater, konst, hantverk, magi och minnesafton. Eftersom kulturveckan sammanfaller med höstlovet finns också många lovaktiviteter för barn och unga under veckan.

Teater i likboden

Teater Oland ska på söndagen den 31 oktober ge föreställningen Ulfhildkvädet vid Gimos gamla likbod. Där förvarades en gång i tiden de döda i väntan på begravningen. Nu blir det gamla huset skådeplats för en spännande historia om vikingakungen som blev helgonförklarad, Olov den helige. Hans dotter, Ulfhild av Norge, återvänder efter tusen år för att berätta om sin fars dramatiska liv - i facklornas sken och till levande musik.

Vi hoppas att evenemanget kan bli återkommande. Att vi varje år på höstkanten kan tända facklorna och bjuda in till en unik upplevelse i en av Gimos många kulturarvsbyggnader. Det är en oerhört spännande plats där vi kan låta historia, kulturarv och kultur mötas.

 Säger evenemangssamordnare vid Östhammars kommun, Lena Öberg.

Jenny Linds guddotter

Det sägs att Sveriges stora stjärna under 1800-talet besökte Österbybruks herrgård och sjöng vid flygeln i herrgårdssalen. Vid samma flygel ska nu hennes guddotter, Hélène Tham, en talangfull men numera bortglömd tonsättare porträtteras i både ord och musik. Föreningen Opera på Österbybruk bjuder in till en exklusiv romanskonsert.

Hurra för Hargshamns folkets hus!

Hargshamns Folkets hus fyller 100 år och firar det med en jubileumsvecka som sammanfaller med kulturveckan. Jubileumsveckan bjuder på aktiviteter varje dag, allt från musikteater och författarträff till tårtkalas och eldshow.

Kulturveckan  höstlov

Östhammars kulturvecka sammanfaller med höstlovet och därför är programmet för barn och unga också välfyllt. Talangvinnaren Johan Ståhl kommer till Kulturhuset Storbrunn med magi i världsklass. I källaren på Österbybruks herrgård har ett nytt lyssningsäventyr premiär under kulturveckan. Gammelnådans hemlighet är en spöklik vandring där besökaren får möta karaktärer från brukets historia.

Det erbjuds också många möjligheter till eget skapande, som att bygga en mekanisk katt, halloweenpyssla och lära sig skriva en egen skräckhistoria.

Publicerad
18 oktober 2021
Senast uppdaterad
18 oktober 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa