Gå till innehållet

Vattenavstängning på Trädgårdsvägen och Bastuvägen i Alunda. Tisdag kl.9.00-12.00

För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Energibesparande åtgärder på agendan

Kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige och i Europa. Just nu är energisituationen kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. För att förbättra situationen behöver alla hjälpas åt att minska elanvändningen.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda och genomföra åtgärder, som ska minska vår elanvändning. Det handlar exempelvis om att se över och eventuellt avsluta elabonnemang.
  – Vi kommer dessutom att driftoptimera våra fastigheter genom att justera värmesystem och tidstyra ventilationssystem samt byta ut direktverkande el till mer miljövänliga alternativ som fjärrvärme eller värmepumpar. Vi kommer även att byta ut äldre armaturer till LED-belysning med tidstyrning och ventilationssystem mot nya mer effektiva, säger Hadel Matty, driftingenjör.
Det handlar också om att ha dialog med de olika verksamheterna om vikten av en ökad medvetenhet för att kunna minska elanvändningen, till exempel att släcka lampor efter sig när man lämnar ett rum och att inte ”elda för kråkorna” - läs ”slösa på värme”. 

Installerat solceller 

– Det är viktigt att alla hjälps åt att minska elkonsumtionen. Både offentliga verksamheter, näringsliv, och civilsamhälle måste bidra om vi på ett betydelsefullt sätt ska kunna minska efterfrågan på el, se till att elen räcker till i vinter och på sikt få ett lägre elpris, säger Ulf Andersson, chef för Sektor samhälle.
Arbetet med att minska energianvändningen görs i solidaritet med hela Europa. Även om regeringen inte formellt har gett något uppdrag till kommunerna att minska sin elenergianvändning än är det tydligt att det förväntas av det offentliga att bidra till att hantera den uppkomna situationen.
Östhammars kommun har redan installerat solceller på några av sina fastigheter, exempelvis särskilda boendet Edsvägen 16, kommunhuset, Hamnmagasinet och Frösåkersskolan i Östhammar samt Alma förskola i Alunda.
På bilden syns anläggningen på Edsvägen 16 i Östhammar, en anläggning som under optimala förhållanden kan ha en toppeffekt på 120,45 kWp (kilowattpeak). 

Energibesparande alternativ 

Parallellt med de åtgärder som genomförs nu intensifieras arbetet med en mer långsiktig planering.
  – Kommunens sektorer och bolag vet bäst vilka åtgärder som kan och bör vidtas i varje verksamhet. Behovet att beakta energibesparande alternativ, till exempel val av belysning och värmesystem,  kommer sannolikt att vara en parameter att räkna med när det blir dags att renovera eller bygga nytt, säger Ulf.

Läs mer:
Länsstyrelsens uppdrag att stödja kommuner och region:
Stöd i energibesparing | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)

Energimyndigheten:
Genomför energibesparande åtgärder (energimyndigheten.se)

Energimyndighetens kampanj:
Varje kilowattimme (kWh) räknas (energimyndigheten.se)

Svenska kraftnät, lägesbild:
Elförsörjningen och omvärldsläget | Svenska kraftnät (svk.se)

Kontakter

Publicerad
28 oktober 2022
Senast uppdaterad
28 oktober 2022
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret