Gå till innehållet

Ett sätt för unga att vara med och utveckla ett hållbart samhälle

Nästa vecka, den 21-25 november, anordnar Östhammars kommun, i samarbete med Sparbanksstiftelsen, Samhällsveckan för ungdomar i årskurs åtta - en spännande och utmanande vecka med många intryck.

– Syftet med veckan är att ge ungdomar en inblick i vad ett bra lokalsamhälle och en attraktiv arbetsgivare är samt hur man kan vara med och utveckla och påverka sin kommun mot ett hållbart samhälle, säger Christina Stenhammar, chef för Sektor bildning.
Samhällsveckan ska ge eleverna möjlighet att fundera kring olika yrkesval och vad som påverkar oss när vi väljer framtid. 

Möta olika yrkesrepresentanter  

Samhällsveckan öppnas på måndagen av de nya kommunalråden Fabian Sjöberg och Lisa Norén. Programmet inleds med en inspirationsföreläsning av Micke Gunnarsson. Under veckan kommer eleverna bland annat att tillbringa en dag på Wilhelm Haglunds gymnasium och besöka Sandvik Coromant, där även Tekniska muséet deltar med sin turnerande science centerverksamhet. Eleverna kommer att få träffa Ung Företagsamhet och lära sig mer om privatekonomi, träna på anställningsintervjuer och möta olika yrkesrepresentanter. De kommer även att vara en dag på Bruksgymnasiet för att bekanta sig med de olika gymnasieprogrammen som finns där.

Ungdomar presenterar egna förslag

Ett par dagar kommer eleverna att tillbringa på kommunhuset i Östhammar med politiker, tjänstepersoner och en lektion i hur kommunen styrs samt program på Kulturhuset Storbrunn där de får möjlighet att träffa gymnasiets studie- och yrkesvägledare.
  – Eleverna kommer, tillsammans med sina klasskompisar, att få presentera ett förslag för kommunpolitiker och tjänstepersoner kring hur vår kommun kan bli ett mer hållbart samhälle - socialt, ekonomisk och ekologiskt, säger Christina Stenhammar. 
Det är femte gången Samhällsveckan arrangeras. Deltar gör 215 elever från kommunens fyra högstadieskolor; Frösåkersskolan, Olandsskolan, Vallonskolan och Österbyskolan.   

Kontakter

Publicerad
17 november 2022
Senast uppdaterad
17 november 2022
Ansvarig organisation
Sektor bildning