Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Föreläsning om sömn med Christian Benedict

NÄR lika viktigt som VAD! Hur TAJMING av mat, sömn och träning ger positiva effekter på hälsan

I första föreläsningen pratade Christian om VAD och HUR vi ska göra för en förbättrad sömn som bidrag till förbättrad hälsa. I den andra och avslutande föreläsningen fokuserar han på tajmingen i det hela.

Vad kommer du att lära dig under föreläsningen?

Nästan varje cell i kroppen har en egen inre klocka, vilket är helt fascinerande med tanke på att kroppen består av ungefär 30,000,000,000,000 celler! Men vad gör de inre klockorna? Förenklat skulle man kunna säga att en inre klocka funkar som en schemaläggare, som dikterar vad cellen ska göra under olika tider av dygnet. Under kvällstimmarna kan till exempel leverceller bryta ner alkohol snabbare än under dagen. Forskning har dessutom visat att prestationsförmågan vid fysisk aktivitet hos de flesta är bäst under sen eftermiddag. Visste du att kvällsmänniskor har svårare att prestera kognitivt under morgonen än morgonmänniskor? Och att sådana skillnader i kognitiv prestationsförmåga inte finns under eftermiddagen?

I sin föreläsning ”NÄR är minst lika viktigt som VAD: Hur tajming av mat, sömn och träning ger effekter på hälsan” berättar Dr. Christian Benedict från Uppsala Universitet om hur din inre klocka positivt bidrar till din hälsa, ditt välmående och din prestation samt varför en rubbad dygnsrytm kan vara skadligt för hälsan. Han ger också handfasta råd till hur man kan ta hand om sin dygnsrytm.


Vem föreläser?

Christian är universitetslektor, författare och expert i området hur sömn och kroppens dygnsrytm påverkar vår hälsa. Han leder idag ett forskningsteam på Uppsala universitet (https://www.benedictlab.org/) där fokus ligger på att analysera de hälsoeffekter som kan uppkomma på grund av sömnbrist eller rubbad dygnsrytm. Han har intervjuats i stora podcasts i Sverige, Tyskland och Storbritannien. Han har även medverkat i internationella och svenska tv-program som SVT:s Fråga doktorn, Din Hjärna, Nobelstudion, Vetenskapens värld och Aktuellt.

Datum: 1 december
Tid: 18.00-19.15
Plats: Kulturhuset Storbrunn
Anmälan: storbrunnbiljetter@osthammar.se
Publicerad
10 november 2022
Senast uppdaterad
10 november 2022
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa