Gå till innehållet

Vill du göra vardagen enklare och tryggare för någon? Bli god man.

Vill du som Anna Hellberg, Sheik Khalled och Bernth Nyström göra någons vardag enklare och tryggare? Sök uppdraget som god man! Just nu finns det flera personer i vår kommun som behöver en god man.

Överförmyndarnämnden som är en gemensam nämnd för samtliga kommuner i Uppsala län söker just nu personer till uppdraget som god man. 

– Det är roligt att vara god man. Det är ett bra tillfälle att göra något bra för någon annan. Du får göra samhällsnytta och hjälpa en medmänniska, säger Anna Hellberg.

Hon började som god man åt ensamkommande barn 2015. Efter några år fick hon frågan om att fortsätta som god man åt vuxna. Hon var lite tveksam först. Vilken arbetsinsats skulle krävas för att sköta deras ekonomi?

– Men jag fick snabbt kläm på det, eftersom jag fick jättebra hjälp av den gode man som lämnade över uppdraget som idag har flera uppdrag som god man.

Det krävs inga förkunskaper om ekonomi

En god man behöver inte ha stora kunskaper om redovisning och ekonomi. Anna Hellberg kollar inkomster och utgifter varje månad.

– Jag hjälper personerna att få pengarna att räcka och ser till deras bästa. Det som krävs är att jag är noggrann, gillar att ta reda på saker och snabbt kan fixa det som behöver ordnas.

Att veta hur samhället fungerar är viktigt 

– Du måste veta vilken myndighet du ska vända dig till för att få svar på olika frågor. Det är ett stort ansvar att ta hand om någons ekonomi, säger Sheik Khalled, som är god man åt flera Uppsalabor sedan fem–sex år.

Men det är inte särskilt svårt och ställer inga särskilda krav, poängterar han. Det är som att sköta sin egen ekonomi.

– Det är en härlig känsla att kunna hjälpa till och göra en insats för någon som blir glad och jättetacksam. Det är det bästa med uppdraget som god man, säger Sheik Khalled.

Behovet av god man är stort

Bernth Nyström är god man sedan 2006. Också han har flera uppdrag.

– Det bästa är att jag gör nytta för någon annan. Det finns ett skriande behov av gode män och det är en god gärning att hjälpa människor att bevaka sin rätt att söka ersättningar och bidrag och se till att de får ett meningsfullt liv.

Bra stöd finns att få som god man

Överförmyndarförvaltningen kan ge allmän information och generella råd till gode män. Genom föreningen kan de få mer direkt vägledning och också möjlighet att träffa andra gode män att utbyta erfarenheter med.

– Vi kan berätta för varandra hur vi har löst svårigheter. Vi kan även höra intressanta föredrag, säger Bernth Nyström.

Att vara god man handlar främst om ekonomi, men även om socialt umgänge. Bernth Nyström tipsar gärna nya gode män om att tidigt sätta regler för hur det ska se ut.

– Vissa uppdrag innebär att de vill ha mig i sitt liv. Vi blir som vänner. Då kanske vi bestämmer att vi pratar en timme i veckan. Andra vill bara ha hjälp med att betala räkningar.
Publicerad
4 augusti 2022
Senast uppdaterad
4 augusti 2022
Ansvarig organisation
Överförmyndarnämnd