Gå till innehållet

Andhuset har öppnat för säsongen

Golvet har bytts ut och det har installerats lampor för extra mysighet. Men nu har andhuset i Sågdammen i Österbybruk äntligen öppnat för säsongen.

Österbybruk1

För ett par år sedan ville Håkan Mattsson, arbetsledare vid driftenheten i Österbybruk, göra nåt trevligt för både människor och änder på orten. Det resulterade i ett litet hus som placerades i Sågdammen, för att änder skulle kunna sitta där.

Det här blir det tredje året som det här andhuset är på plats, och i år har Håkan renoverat lite.

- Vi hade gräs där förut men det växte så otroligt, så vi fick åka ut och röja så ofta.. men nu är det konstgräs istället. Det ska ju gå att sköta om det också, säger Håkan och skrattar.

Det är fyra personer som arbetar vid driftenheten i Österbybruk och även om de ibland hjälps åt med såna här projekt så poängterar Håkan att den här typen av arbete genomförs när det finns tid över.

Välbesökt strand

Vid stranden i närheten av andhuset finns en plats där man kan mata änderna och platsen är populär att besöka bland annat för skolbarn. Under hösten har uppemot 300 änder funnits i området, så det verkar vara populärt bland änder också.

Håkan gör sitt för att pynta orten i mån av tid. Han har tillsammans med sina kollegor bland annat bidragit med påsktema, tomtar och lysande hjärtan. De har fått många positiva reaktioner både i sociala medier såväl som i möten i vardagen.

- Jag hade väl lite tokiga idéer och folk verkar uppskatta det, avslutar Håkan Mattsson

 

Österbybruk2

Österbybruk4

Kontakter

Publicerad
16 maj 2023
Senast uppdaterad
16 maj 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret