Gå till innehållet

Avveckling av förskolan på Gräsö beslutas av kommunfullmäktige

Ett lågt barnantal är det främsta skälet bakom barn- och utbildningsnämndens beslut om att föreslå kommunfullmäktige att avveckla förskolan Tärnan, på Gräsö.

Barn- och utbildningsnämnden har vid sitt sammanträde den 16 februari tagit beslut om att föreslå kommunfullmäktige att avveckla förskolan Tärnan på Gräsö. Anledningen är det låga barnantalet som gör det svårt och kostsamt att organisera verksamheten. Under 2021 och 2022 var det fyra till nio barn inskrivna på förskolan på Gräsö. Få barn i verksamheten gör det svårt att upprätthålla en hög kvalitet och att ha en bra arbetsmiljö för personalen. Av den anledningen flyttades verksamheten till förskolan Skutan i Öregrund i samband med höstterminstarten 2022.

Permanent flytt av verksamheten

Prognosen talar för fortsatta låga barnantal, vilket föranleder barn- och utbildningsnämnden att fatta beslutet om att säga upp hyreskontraktet på förskolans lokaler och att permanent flytta verksamheten till förskolan Skutan i Öregrund. De två närmaste åren kommer cirka 20 barn per år att lämna Skutans förskola för att börja i skolan, därmed kommer det finnas gott om plats på förskolan i Öregrund. Vid en ökad inflyttning av barn i förskoleåldern kommer möjligheten att kunna erbjuda barnomsorg på Gräsö att ses över.

Barnets bästa i fokus

Inom ramen för utredningen har man tagit hänsyn till de riktlinjer som finns i förskolans läroplan som betonar vikten av barngruppen och samspelet mellan barnen som en viktig del i barnens utveckling och lärande. En barnkonsekvensanalys har genomförts med barnets bästa i fokus och bedömningen är att  fördelarna väger tyngre än upplevda nackdelar. Ur arbetsmiljösynpunkt är det viktigt att personalen har kollegor för att kunna trivas och utvecklas på jobbet. En liten verksamhet är en sårbar verksamhet.

Kommunfullmäktigebeslut i april

Förskolan Tärnan har under flera år haft ett ekonomiskt underskott. Vid en permanent överflyttning kan hyreskontraktet sägas upp, vilket innebär en besparing på 300 000 kronor per år. Nämndens förslag till beslut kommer att behandlas av kommunfullmäktige vid deras nästa sammanträde den 25 april.
Föräldrar med barn som tidigare har gått på Tärnans förskola och föräldrar i kö har informerats telefonledes innan detta brev publicerats.

Kontakter

Publicerad
23 februari 2023
Senast uppdaterad
23 februari 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret